Naslovnica enega izmed del skladatelja Johanna Josepha Fuxa (1660–1741). Foto: Biblioteca Carolina Digital
Naslovnica enega izmed del skladatelja Johanna Josepha Fuxa (1660–1741). Foto: Biblioteca Carolina Digital

V knjižnici načrtujejo, da bodo po posvetnem delu, ki vsebuje opere in kantate za posebne priložnosti, v prihodnjih letih na spletu dostopne tudi partiture sakralnih del, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ne le notni zapisi dvornih cesarjev
Do digitaliziranih vsebin je mogoče dostopati prek spletnega kataloga knjižnice oziroma njenega portala Biblioteca Carolina Digital. Arhiv cesarja Karla VI. vključuje notne zapise skladateljev, ki so delovali na cesarskem dvoru ali so si želeli ta položaj. Med njimi so dela avstrijskega skladatelja Johanna Josepha Fuxa in njegovega italijanskega kolega Antonia Caldara.

Zadnji v vrsti muzikaličnih cesarjev
Leta 1685 rojeni Karel VI. je začel vladati leta 1711. Po dedku Ferdinandu III., očetu Leopoldu I. in bratu Jožefu I. je bil zadnji izmed glasbeno nadarjenih rimsko-nemških cesarjev. Ponašal se je s temeljito glasbeno izobrazbo, veljal za izvrstnega čembalista in je osebno dirigiral številnim izvedbam oper in oratorijev. Umrl je leta 1740.

Njegovo pestro glasbeno življenje se odraža v približno 2000 večinoma rjavo in rdeče vezanih zvezkih notnih rokopisov, pri čemer so opere in oratoriji običajno dela v več zvezkih. V njegovem arhivu so avstrijske opere in oratoriji poznega baroka, ki so nastali tako pod nemškimi kot italijanskimi vplivi.