Este, Danielle in Alana Haim so doslej posnele dva videospota - za pesmi Forever in Don't Save Me -, prvi album pa naj bi bil dokončan še letos. Foto: Polydor
Este, Danielle in Alana Haim so doslej posnele dva videospota - za pesmi Forever in Don't Save Me -, prvi album pa naj bi bil dokončan še letos. Foto: Polydor
Glede Michaela Kiwanuke se BBC-jeva žirija ni zmotila: za njim je izjemno uspešno leto 2012. Foto: EPA

Gre za seznam, s katerim 213 britanskih glasbenih kritikov, medijskih osebnosti in blogarjev izpostavlja najobetavnejše nove izvajalce, ki jim velja posvetiti pozornost v letu 2013.

Med imeni z vrha seznama iz prejšnjih let so tudi Michael Kiwanuka, Jessie J, Adele, Mika, Ellie Goulding in Keane.

Po besedah didžeja BBC-jevega Radia 1 Huwa Stephensa naj bi Haim, ki prihajajo iz doline San Fernando, odlikovala "nalezljiva zanesenost", njihova strast do glasbe pa "žari iz njihovih pesmi". "So briljantne glasbenice, ki imajo velikanski talent za pisanje pesmi, v katerih združujejo zgodbe o odraščanju 21. stoletja in klasično tekstopisno znanje," je dodal.

Glasba jim je bila položena v zibke
Sestre Este, Danielle in Alana Haim, ki so stare od 21 do 26 let, so bile že podporna skupina za Florence and the Machine in Mumford and Sons.

Glasbeno so se začele udejstvovati že v otroštvu, skupaj s starši so nastopale v družinski zasedbi Rockinhaim. Vse tri igrajo kitaro, bobne in pojejo, včasih se jim na odru še vedno pridružita tudi mama in/ali oče.

Pesmi zasedbe Haim, ki deluje pod okriljem založbe Polydor, njihov prvi album pa naj bi izšel še letos, so posvetilo optimističnim rockskladbam iz 70. in sintpop himnam iz 80., sposojajo pa si tudi ritme sodobnega R & B-ja. Same se označujejo kot "nu-folk, ki sreča R & B iz 90."

Ženska prevlada
Vsak izmed mnenjskih voditeljev, med katerimi so uredniki glasbenih revij, časopisni kritiki, vplivni blogerji, didžeji ter radijski in televizijski producenti, je izbral svoje tri najljubše nove izvajalce, pri tem niso bili omejeni geografsko ali žanrsko. V poštev pa niso prišli glasbeniki, ki so pred 11. novembrom 2012 že imeli single med "top 20" na britanskih lestvicah, ali tisti, ki so že dobro znani britanski javnosti.

Iz zbranih glasovnic so pri BBC-ju izluščili seznam 15 izvajalcev, med "top 5" Haim sledijo londonski R & B-duo AlunaGeorge, newyorška raperka Angel Haze, birminghamska soulpevka Laura Mvula in glasgowska elektropopzasedba Chvrches. To je prvič v zgodovini seznama, da so vse izmed prvih petih zasedb na njem pod ženskim vodstvom.

Prvak seznama Sound of 2012 je bil londonski souglasbenik Michael Kiwanuka, ki je bil za svoj prvenec Home Again nominiran za prestižno nagrado mercury in ploščo prodal v pol milijona izvodih.