Ideja za projekt se je porodila leta 2013, ko sta se Bill Murray in direktor dresdenskega festivala klasične glasbe Jan Vogler srečala na poletu iz Berlina v New York. Foto: Reuters
Ideja za projekt se je porodila leta 2013, ko sta se Bill Murray in direktor dresdenskega festivala klasične glasbe Jan Vogler srečala na poletu iz Berlina v New York. Foto: Reuters

Bill Murray je v svetu filma dejaven že več kot štiri desetletja, zdaj pa se bo preizkusil še v novi vlogi. Projekt, naslovljen New Worlds, povezuje besede priznanih ameriških avtorjev, kot so Ernest Hemingway, Mark Twain in Arthur Miller, z glasbo Johanna Sebastiana Bacha, Georgea Gershwina, Leonarda Bernsteina in drugih skladateljev. Murrayju je pripadla vloga recitatorja in pevca, poroča STA.

Po živih izvedbah tudi album
Igralca je k projektu povabil violončelist in direktor dresdenskega glasbenega festivala Jan Vogler, ki bo tudi sam nastopil. Korenine projekta segajo v leto 2013, ko sta se Murray in Vogler srečala na poletu iz Berlina v New York. Pri projektu sodelujeta med drugim tudi kitajska violinistka Mira Wang in venezuelska pianistka Vanessa Perez, še poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Od komičnih k resnejšim vlogam
Bill Murray je kariero začel v oddaji Saturday Night Live in je bil v osemdesetih in devetdesetih eden največjih zvezdnikov hollywoodskih komedij, v zrelih letih pa se je vse pogosteje začel lotevati tudi resnejših vlog. Za oskarja je bil nominiran za svojo občuteno upodobitev precej letargičnega igralca v drami Izgubljeno s prevodom, prvencu Sophie Coppole. Igralec, ki živi v Južni Karolini, nima zaposlenega agenta niti publicista in le redko privoli v poglobljene intervjuje. Znan je celo po tem, da mu je silno težko dostaviti scenarij v branje.

Njegov najnovejši projekt New Worlds bo premiero doživel 2. junija v Wolfsburgu, na festivalu v Dresdnu pa bo na sporedu dva dni pozneje, sledilo bo gostovanje po ZDA. Avgusta pa naj bi New Worlds izšel tudi kot glasbeni album, poroča The New York Times.