Irena Tomažin je vsestranska umetnica, plesalka sodobnega plesa, igralka, performerka in glasbenica. Foto:
Irena Tomažin je vsestranska umetnica, plesalka sodobnega plesa, igralka, performerka in glasbenica. Foto:
Album je namesto s 'tradicionalno' knjižico opremljen s polaroidnimi fotografijami.

Na dan izida bo Tomažinova album, ki ga je založil Zavod Projekt Atol, predstavila tudi na koncertu v Stari mestni elektrarni.

Mnoštvo prepletajočih se glasov
Zgoščenka iT-Crying Games izhaja iz projekta iT, s katerim se Tomažinova ukvarja že od leta 2006. Gre za mnoštvo glasov, prepletenih v melodije, monologe, dialoge, posnetih in nasnetih v ponavljajoče se zanke, presnetih drug čez druge, zabrisanih v hrupu ali izostrenih v osami, so glasovi iz koščkov zgodb, iztrganih ali pa vpetih v pokrajine pesmi in atmosfer. Crying Games pa so pesmi in govorjeni teksti, ki nastajajo že od leta 2005 in so bili predelani skozi različne improvizacije in interpretacije, je Tomažinova zapisala v sporočilu za javnost.

Irena Tomažin sicer poje in eksperimentira z glasom že vsaj šest let in je številnim znana tudi kot članica Bast Kolektiva. Njeno zavedanje in ozaveščanje glasu se je, po lastnih besedah, začelo prebujati znotraj raziskovanj in ustvarjanj na področju plesa in gledališča - in to ob srečanju z ljudmi, ki so tudi sami že raziskovali in delali z glasom. Tovrsten način izraza ji je in ji še vedno odpira nove svetove. "Nikoli si nisem mislila, da me bo delo z glasom tako zapeljalo, kot me je. Glas je eden izmed načinov, kako spoznavam in zaznavam svet, sebe in druge," je povedala.

Delo z glasom je delo s telesom
Izkušnja in delo z glasom pri Tomažinovi "izhaja predvsem iz same fizičnosti glasu, iz njegovega pojavljanja in izginjanja skozi telo, iz njegove izmuzljive nevidne materije, ki pa je slišna - vedno se mi je zdelo zanimivo 'gledati' glas in ne samo poslušati". Umetnico vsakič znova fascinirata hkratni moč in krhkost, ki se prepletata v glasu. "Delo z glasom je bilo zame vedno 'fizično' delo, telo s telesom - telesom glasu in s samim poslušanjem. Najprej sem se morala naučiti poslušati, da sem lahko začela res delati na glasu," je pojasnila.

Pri nastanku albuma je kot producent sodeloval Aldo Ivančič. Tomažinova upa, da bo zgoščenko uspela predstaviti tudi v tujini, tudi v prihodnje pa bo njena ustvarjalna pot "prepletena z glasom".

Vzrok za "ekskluzivnosti" naklade pomanjkanje sredstev
Število zgoščenk Tomažinove bo na voljo zgolj v 200 izvodih, ker so zgolj toliko izvodov omogočala razpoložljiva finančna sredstva. Za oblikovanje posebne embalaže albuma ima zasluge Mina Fina.