Klavins je že leta 1987 izdelal klavir model 370, ki je med največjimi na svetu. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Inštrument je izdelal v Nemčiji rojeni inovator z latvijskimi koreninami David Klavins. Obešen je na zid koncertne dvorane. Zdi se, kot da vertikalno obešena jeklena konstrukcija visi sredi prostora, približno tri nadstropja nad občinstvom. Pianist se mora po jeklenem stopnišču povzpeti na balkon, da lahko zaigra nanj.

V višino meri 4,5 metra
Prvi vertikalni klavir je Klavins zasnoval leta 1985. Že leta 1987 je izdelal klavir model 370, ki je med največjimi na svetu. Njegov standardni novi model, vertikalni koncertni klavir 450i, ki v višino meri 4,5 metra, je meter daljši od velikanskega predhodnika. Po naročilu izdelani klavir 450i je še večji.

Njegov mornarsko modro pobarvani jekleni okvir je visok kar šest metrov. Nekatere strune tako v dolžino merijo skoraj pet metrov, zaradi česar inštrument proizvaja močen, doneč zvok.

"Zanj bodo najprimernejše ekspresivne skladbe. Rahmaninove, Skrjabinove in tudi Beethovnove sonate bodo na njem zvenele popolnoma drugače," pravi Klavins, ki se s klavirji ukvarja skoraj vse življenje.

Nima lesenega ohišja
Posebnost klavirja v Ventspilsu pa ni le njegova izredna velikost, ampak tudi to, da nima lesenega ohišja, zaradi česar lahko poslušalci v dvorani vidijo strune. S tem, ko jih je pustil odkrite, je želel Klavins, kot je pojasnil, ljubiteljem glasbe omogočiti, da jasneje slišijo prav vsak ton.

Dodal je, da velikosti klavirja in dolžina strun nista posledica želje po postavljanju rekorda, ampak ga je vodila predvsem želja po ustvarjanju kar najboljšega možnega zvoka.

Novi inštrument je že povzročil razburjenje med klavirskimi navdušenci. "Skladatelji in glasbeniki z vsega sveta si želijo zaigrati na klavir, ki jim bo odprl nove možnosti umetniškega izražanja," pa je o klavirju povedal umetniški vodja koncertnega prizorišča Miks Magone.

Novo koncertno prizorišče v Ventspilsu, ki je vrata odprlo v petek, ima dve dvorani, ki imata skupaj na voljo 1000 sedežev. V njem najdemo tudi glasbeno akademijo.