Foto:
Foto:
Igor Dernovšek in Borut Marolt
Prvotnim članom zasedbe Niet se je ob novi vrnitvi na oder pridružil nekdanji pevec skupine Prisluhnimo tišini, Borut Marolt. Foto: MMC RTV SLO
Niet: Depresija v Izštekanih
Niet: Vijolice v Izštekanih

Maja smo jim prvič znova prisluhnili v Križankah, sledile so predstavitve na raznih festivalih po vsej Sloveniji, novembra pa so se Igor Dernovšek, Aleš Češnovar, Robert Likar, Tomaž Bergant in Borut Marolt na povabilo Jureta Longyke ustavili še v oddaji Izštekani. Mesec pozneje se lahko tisti, ki ste oddajo zamudili ali pa bi ji preprosto želeli prisluhniti še enkrat, potolažite s ploščo, ki jo spremlja tudi DVD posnetek nastopa. Projekt je Val 202 pripravil v sodelovanju z ZKP RTV SLO.

Nastop v oddaji Izštekani ni pomenil še enega preigravanja zdaj že legendarnih skladb skupine, ampak so si ob Juretovem povabilu Nieti zadali poseben izziv. Svoj punkovski zvok so postavili na preizkušnjo tako, da so ga postavili ob klasično glasbo, zahtevno nalogo pa zaupali nič manj legendarnemu klaviaturistu in producentu Borutu Činču.

Ta se je naloge lotil s ciljem, da ohrani bistvo skupine, tega pa le ovije v klasično atmosfero. Na odru Studia 14 Radia Slovenija sta se skupini Niet, ki je tokrat nastopila v precej bolj umirjenem vzdušju, pridružila Činč za klavirjem in godalni kvartet, ob tej priložnosti poimenovan Vijolice (Polona Češarek, Andreja Jamšek, Irena Uršič in Marjetka Skoberne).

Kdo je zmagovalec dvoboja?
Dvoboj klasike in punka je po besedah Blaža Petkoviča, vodje projekta za DVD, pokazal, da obe zvrsti preživita, kar še enkrat znova potrjuje, da gre za dobro glasbo.

Vas zanima več o plošči in kako do nje? Kliknite tukaj.

A izštekani Nieti se pravzaprav niso povsem izštekali. Dernovškova kitara je namreč ostala vklopljena. "Igorjeva kitara je trade-mark Nietov," je odločitev za ohranitev električne kitare pojasnil Činč. Kot pravi, je vloga kitare sicer zmanjšana, a ostaja prisotna.

Plošča ponuja 15 v živo odigranih skladb, na DVD-ju pa si je mogoče ogledati celoten nastop, s pogovori in drugimi trenutki. Basist Aleš Češnovar je ob predstavitvi plošče povedal, da niso vedeli, v kaj točno se podajajo, ko so si postavili ta izziv. Sam meni, da je rezultat dober, saj so z njim stopili na višjo stopnico.

Napoved novega albuma
Po besedah Jureta Longyke je končni izdelek rezultat prav posebnega projekta, saj v zgodovini oddaje Izštekani še nikoli ni sodelovalo toliko ljudi kot tokrat. Naj omenimo še zvokovnega mojstra Mitja Kržeta in Mira Prljiča, ki se je podpisal pod končno zvočno obdelavo in zvočno montažo. Podobo plošče je oblikoval Zvone Kukec, ki pa je glasbenike izzval, češ da je čas, da se znova zaprejo v garažo in začnejo snovati nove skladbe. Da so s to ploščo še dokončno sklenili vrnitev, je potrdil tudi Dernovšek. Že od vsega začetka so imeli namen, da se v primeru uspešnega odziva lotijo nove plošče. Dela se fantje sicer še niso lotili (napisano imajo le eno besedilo, za katerega pa niso prepričani, da ga bodo vključili na ploščo), a vseeno upajo, da bo nov album na policah maja ali najkasneje septembra.

Če sodite v tisto generacijo, ki je skupino Niet poslušala na ničkolikokrat presnetih kasetah, in se še spomnite časov, ko ste se s prijatelji prepirali o posameznih besedah skladbe Ritem človeštva ali pa kakšne druge skladbe, se boste najbrž razveselili (in ob tem nasmejali) tudi besedilom, ki spremljajo zgoščenko in DVD.

M. K.

Niet: Depresija v Izštekanih
Niet: Vijolice v Izštekanih