Macy Gray je v svoj Infinity Quartet povabil priznani tenorski saksofonist David Murray in posebej zanjo napisal tudi nekaj aranžmajev.
Macy Gray je v svoj Infinity Quartet povabil priznani tenorski saksofonist David Murray in posebej zanjo napisal tudi nekaj aranžmajev. "Neuklonljivi, prekaljeni tenorski saksofonist in posebna gostja Macy Gray z nič manj mikavno teksturiranim glasom, ki se udejanja v številnih kontekstih onkraj svoje temeljne usmeritve, sodobnega R&B-ja," so zapisali pri New York Times. Foto: EPA

Nemškemu pihalcu Petru Brötzmannu, ki mu je festival letos posvečen, se bosta v Križankah pridružila še britanska mojstra John Edwards na kontrabasu in Steve Noble na bobnih. Kot napovedujejo organizatorji, je tak sestav še najbližje Brötzmannovemu pojmovanju free jazza.
Neuklonljivi tenorski saksofonist in mikavno teksturiran glas
Svetovno znana soulpevka Macy Gray je slovensko občinstvo navduševala že na lanskem Lentu. Z grammyjem nagrajeno pevko je v svoj Infinity Quartet povabil priznani tenorski saksofonist David Murray, ki je pod svojim imenom objavil več kot 150 albumov. Posebej zanjo je napisal tudi nekaj aranžmajev. "Neuklonljivi, prekaljeni tenorski saksofonist in posebna gostja Macy Gray z nič manj mikavno teksturiranim glasom, ki se udejanja v številnih kontekstih onkraj svoje temeljne usmeritve, sodobnega R&B-ja," so zapisali pri New York Timesu.

Dnevno glasbeno dogajanje

Zadnji dan festivala so dopoldne na ljubljanski tržnici igrali European Saxophone Ensemble, ki pogosto nastopajo na odprtih prostorih in glasbo vsakič prilagodijo posamičnemu "odru". Čez dan se bodo v Klubu Cankarjevega doma zvrstili še Tomaž Grom & Eduardo Raon, Susana Santos Silva & Torbjörn Zetterberg, Rodrigo Amado Motion Trio + Luis Lopes, po koncertu Davida Murrayja Infinity Quarteta z Macy Gray pa se bo zaključek ponovno preselil v Klub CD, kjer bo pianist, didžej in producent Mark de Clive-Lowe skupaj z britansko soulpevko Vanessa Freeman zaokrožil glasbeno dogajanje Jazz festivala Ljubljana.

Džezovske fotografije in Brötzmannova dela še na ogled
Še do 25. avgusta pa je v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na ogled razstava Peter Brötzmann solo: Dela 1959-2013, na kateri so predstavljena njegova dela na papirju - risbe, grafike in akvareli, nekaj slik in objektov ter ovitki plošč in plakati. V Mali galeriji Cankarjevega doma je še do 21. julija na ogled razstava To je naša muska!, ki Brötzmanna predstavlja v objektivu fotografov od začetkov do današnjega glasbenega delovanja.

Zadnji dan Jazz festivala Ljubljana
Utrip jazz festivala
Peter Brötzmann, (tudi) likovni ustarvajalec
Zadnji dan Jazz festivala Ljubljana
Utrip jazz festivala
Peter Brötzmann, (tudi) likovni ustarvajalec