10. festival Zvončki in trobentice poteka 13. in 14. februarja v Klubu CD. Foto: Cankarjev dom
10. festival Zvončki in trobentice poteka 13. in 14. februarja v Klubu CD. Foto: Cankarjev dom

Festival, ki ga pripravljajo v Cankarjevem domu (CD), so zaradi porasta domače džezovske ponudbe v jubilejnem letu razširili na dva dneva. Kot so napovedali, bo tokrat potekal kot dvodnevni showcase oziroma predstavitveni dogodek, ki se ga udeležujejo tudi promotorji zunaj meja Slovenije.

Ena od letos nastopajočih zasedb pa je avstrijska, saj namreč z Music Export Austrio in Avstrijskim kulturnim forumom v Ljubljani poteka bilateralno sodelovanje. V tem okviru je bil slovenski izvajalec vključen v avstrijski džezovski showcase festival Kickjazz.

Letošnje Zvončke in trobentice bo drevi ob 20. uri v Klubu CD-ja odprl nastop tria Lilamors. Slovensko-nemška zasedba pod vodstvom vokalistke Ane Čop ustvarja sodobno elektroakustično glasbo, pri čemer z elektroniko (Jaka Arh) in pianistom (Thil Seevers) vzpostavlja dialog med kontrastnimi glasbenimi elementi in vplivi, raziskuje zvočne meje in v svojih besedilih daje prostor temam, ki so v sodobnem življenju pogosto odrinjene na rob. Prvenec When I Am Dead, My Dearest jim je prinesel kritiško hvalo.

Letošnji festival odpira trio Lilamors, ki ga sestavljajo Ana Čop, Jaka Arh in Thil Seevers. Foto: Cankarjev dom
Letošnji festival odpira trio Lilamors, ki ga sestavljajo Ana Čop, Jaka Arh in Thil Seevers. Foto: Cankarjev dom

Na prvi dan festivala ob 21. uri sledi še nastop pianista Mihe Gantarja s triom, v katerem je zbral kontrabasista in bobnarja iz ZDA Williama Barretta ter Tristana Renfrowa. Nastop ob 21. uri pa bo namenjen projektu Mladi raziskovalci v sodelovanju z Inštitutom .abeceda. Predstavila se bo mednarodna zasedba bobnarja Gaja Bostiča s projektom Mrk, ki po napovedih organizatorjev ponuja srečanje različnih glasbenih elementov.

Sorodna novica Sašo Vollmaier: "Ko se usedem za klavir, sem na varnem."

Drugi dan festivala bo ob 18.30 odprl Sašo Vollmaier s solističnim klavirskim projektom Kind of Laibach (Extended), v katerem je priredil skladbe skupine Laibach. Ob 19.20 pa bo nastopil Drago Ivanuša s projektom Magnetik, v katerem je združil še štiri domače glasbenike – Urško Supej na kitari, Vito Kobal na violini, Žigo Goloba na kontrabasu in Lolo Mlačnik na tolkalih.

Ob 20.10 bosta Asja Valčić in Raphael Preuschl, ki živita in ustvarjata na Dunaju, izvedla zaporedje skladb za violončelo in bas ukulele, v katerih "raziskujeta tople, zemeljske tone svojih glasbil v prepletu improvizacij ter lepo stkanih melodij in ritmov". Svoje stvaritve sta izdala tudi na albumu Velvet. Ta nastop je organiziran v sodelovanju z MIC-om (Music information center) Dunaj in Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana.

Ob 21.20 sledi nastop v Københavnu živečega slovenskega saksofonista Luke Zabrica z mednarodno zasedbo The Gatherers. Letošnji festival pa bo sklenil nastop bratov Žigana (vokal) in Kristijana Krajnčana (violončelo in bobni), ki ustvarjata pod imenom Kranjčan Brothers, so še sporočili organizatorji.

10. Zvončki in trobentice v Cankarjevem domu

Uspešna prijava za izvedbo platforme
Organizatorji festivala so uspešno kandidirali s prijavo za izvedbo platforme za umetniško izmenjavo (Artist Exchange Platform), ki je eden od programov Evropske džezovske zveze (Europe Jazz Network). S pomočjo platforme bodo v Ljubljano privabili do 40 članov zveze, ki oblikujejo džezovske programe po vsej Evropi. Kot so sporočili iz Cankarjevega doma, bo to po Evropski džezovski konferenci – ki jo je kulturni hram organiziral leta 2017 – nova priložnost za domače džezovske ustvarjalce, da predstavijo svoje nove stvaritve.