Festival Europa Cantat 2021 Javni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. (Na posnetku je zbor Carmina Slovenica.) Foto: Dorian Šilec Petek
Festival Europa Cantat 2021 Javni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo. (Na posnetku je zbor Carmina Slovenica.) Foto: Dorian Šilec Petek

Izvedbo festivala bodo prilagajali epidemiološkim razmeram. Po besedah direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Marka Repnika so pripravili več scenarijev, ob tem pa upajo, da bo A-scenarij, ki si ga vsi želijo, prihodnje leto izvedljiv.

Sorodna novica Vlada potrdila kandidaturo Slovenije za gostiteljstvo festivala Europa Cantat

Skrbnica festivala na ministrstvu za kulturo Marjeta Pečarič je povedala, da se glede na zdravstveno krizo v danem trenutku vsi trudijo po svojih najboljših močeh, in sicer v upanju, da jim v prihodnjem letu uspe. Festival pa zagotovo ne bo potekal v takšnem obsegu, kot so si sprva želeli, je dodala.

Sovpadanje z 200. obletnico ljubljanskega kongresa
Vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Mateja Demšič je dejala, da bo zborovski festival potekal v eminentni družbi dogodkov, ki bodo tako prestolnico kot državo tudi s pomočjo kulture in umetnosti izpostavili na mednarodnem prizorišču. Ob predsedovanju Svetu EU-ja bomo v prihodnjem letu namreč zaznamovali tudi 200. obletnico ljubljanskega kongresa, ki je Ljubljano v tistem času vzpostavil kot politično relevantno mesto.

Kaj bo prinesel festival Europa Cantat 2021?

V Slovenijo bo prišlo nekaj najboljših zborovskih dirigentov in drugih glasbenikov z različnih koncev sveta, v svet pa si želimo ponesti glas o izjemnosti Slovenije, o njenih ustvarjalcih in glasbi. V osmih festivalskih dneh bo na skoraj 200 dogodkih vsakdo našel kaj zase, kar ga bo zapeljalo, navdušilo in pustilo pečat. Seveda pa bo poskrbljeno tudi za varnost in zdravje sodelujočih.

vodja festivala Urška Bittner Pipan

Po besedah vodje Europe Cantat 2021 Urške Bittner Pipan bo festival na eni strani slovensko glasbeno kulturo postavil na svetovni oder, na drugi bo slovenskim pevkam in pevcem ter vsem, ki jih zanima zborovska glasba, ponudil priložnost, da pridejo do novih znanj in uživajo v največjem evropskem zborovskem festivalu. Dodala je, da bodo festival izvedli v vsakem primeru, kot "pozitivno plat" trenutne situacije pa je omenila, da so zaradi zdajšnje zdravstvene situacije uspeli pridobiti nekatera imena, ki jih je v običajnih okoliščinah težko pritegniti k sodelovanju. Festivalska vodja je povedala še, da so zastavili 114 delavnic različnih dolžin, za zdaj je načrtovanih 79 koncertov. Organizatorji na festivalskih dogodkih pričakujejo več tisoč ljudi, računajo predvsem na evropske, tudi slovenske obiskovalce. Že zdaj imajo skoraj 13 tisoč sledilcev na spletu.

Tudi vsakodnevno množično skupno petje na prostem
Festival obsega tri osrednje vsebinske sklope: delavnice oziroma ateljeje, koncerte in posebne projekte. Poleg tega bo ponudil predavanja in vsakodnevno množično skupno petje na prostem. Vodja programa Mihela Jagodic je med vrhunci izpostavila koncert posebej povabljenih vrhunskih zasedb, na katerem bodo nastopili britanska komorna zasedba Tenebrae, skupina Singer Pur iz Nemčije, mednarodna skupina Accent in švedski fantovski vokalni kvartet Ringmasters. Kot drugega je izpostavila serijo koncertov Prisluhni Sloveniji, ki bo namenjena predstavitvi slovenske glasbe in izvajalcev. Tretji pa bo drsalna revija Ko boš prišla na led - Sing & Skate, kjer bodo koreografije na ledu nastale na zborovsko glasbo v živo, kar bo novost v svetovnem merilu.

Sorodna novica Največji evropski zborovski festival pod Pahorjevim častnim pokroviteljstvom

Programske odločitve v rokah mednarodne komisije
Program festivala za prihodnje leto je pripravljala desetčlanska mednarodna glasbena komisija, v kateri sta tudi dva Slovenca, Damjan Močnik kot podpredsednik in članica Simona Rožman Strnad. Slednja je povedala, da so v program uspeli uvrstiti veliko slovenskih predlogov, tako skladbe slovenskih avtorjev kot tudi zborovodij.

Seznam na festivalu sodelujočih dirigentov obsega 50 imen, med katerimi so tudi Grete Pedersen, Risto Jost, Panda van Proosdij, Erik Van Nevel, Ken Wakia, Lyn Williams, med slovenskimi imeni pa so: Sebastjan Vrhovnik, Helena Fojkar Zupančič, Petra Grassi, Rahela Durič in Kristina Bogataj kot asistentka dirigenta. Študijski skupini bosta vodila Karmina Šilec in Amrož Čopi.

Mednarodni zborovski festival Europa Cantat 2021 je namenjen vsem ljubiteljem zborovske glasbe, ne glede na pevski staž in predznanje. Prijave na festival bodo odprte od 15. decembra 2020 do 15. februarja 2021, cene pa bodo za slovenske udeležence že v izhodišču nižje.