Kot posebne gostje se bodo predstavile pevke dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, ki bodo imele tudi dva samostojna koncerta. Foto: Radio Slovenija
Kot posebne gostje se bodo predstavile pevke dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, ki bodo imele tudi dva samostojna koncerta. Foto: Radio Slovenija
Talin
Letošnji, 20., festival poteka v Talinu do 5. avgusta. Naslednja izvedba bo med 16. in 25. julijem 2021 v Ljubljani, poleg JSKD-ja pa ga podpirata tudi Mestna občina Ljubljana in Vlada RS. Foto: EPA

Letošnji festival, ki poteka do 5. avgusta, je jubilejni 20., prvi je potekal leta 1961 v mestu Passau v Nemčiji. Gre za največje srečanje pevskih zborov v Evropi, vsaka tri leta poteka v izbranem evropskem mestu.

Povojno povezovanje prek petja
Projekt je spodbudila Evropska zborovska zveza po drugi svetovni vojni, da bi z njim mlade različnih narodnosti povezala in jih motivirala za prijateljsko sodelovanje prek pevskega udejstvovanja.

Prireditve se vsako leto udeleži več kot 3.500 pevcev, zborovodij, skladateljev in drugih ljubiteljev glasbe z vsega sveta. V dobrem tednu se zvrsti množica koncertov, zborovskih delavnic in predavanj. Posebnost so vsakodnevna množična skupna petja na prostem, kjer se pevci povežejo tudi z lokalnim prebivalstvom.

Slovenija prvič v vlogi gostiteljice
Slovenija se bo v vlogi gostiteljice festivala leta 2021 predstavila prvič. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD), ki bo festival v Sloveniji izvajal, njegova organizacija prinaša niz izjemnih priložnosti.

Prihodnje gostiteljstvo festivala, ki bo od 16. do 25. julija 2021, bo Sloveniji omogočilo, da bi lahko pevsko kulturo razvijala tudi kot mednarodno blagovno znamko, podobno kot so to storile skandinavske in baltske države. Ker festival časovno sovpada z začetkom predsedovanja Slovenije EU-ju in 30. obletnico samostojnosti Slovenije, bi bil lahko festival osrednji kulturni dogodek ob teh dveh dogodkih, so zapisali pri JSKD-ju.

Prepevanje slovenskih refrenov in kviz
Od danes bodo v Slovenski hiši potekale številne dejavnosti, ki bodo obiskovalcem približale prihodnjo gostiteljico. Med drugim se bodo obiskovalci vse dni festivala učili zapeti refrena dveh slovenskih pesmi, v poznavanju Slovenije pa se bodo utrjevali v igri Do you feel Slovenia quiz.

Najslovesneje bo 3. avgusta, ko bo Slovenija na galakoncertu Happy Birthday, Estonia, ki bo posvečen 100. obletnici Estonije, od Talina prevzela zastavo festivala Europa Cantat. Dogodka se bosta udeležila tudi podžupan Ljubljane Dejan Crnek in direktor JSKD-ja Marko Repnik, ki bosta ob tej priložnosti tudi uradno povabila vse ljubitelje zborovskega petja na festival.

Kot posebne gostje se bodo predstavile pevke dekliškega zbora sv. Stanislava pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, ki bodo imele tudi dva samostojna koncerta, prvega v metodistični cerkvi v estonski prestolnici, drugega pa v mestu Tartu.