The Dark Side Of The Moon je eden izmed najbolj prodajanih albumov vseh časov. Foto: Harvest / Capitol
The Dark Side Of The Moon je eden izmed najbolj prodajanih albumov vseh časov. Foto: Harvest / Capitol

V anketi britanskega glasbenega portala MusicRadar.com je zmagal pred umetniški deli, ki so jih na ovitkih svojih plošč objavljali Nirvana, The Beatles in The Clash.

Zmagovalni ovitek je oblikovala skupina Hipgnosis, ki je sodelovala tudi pri drugih albumih Pink Floydov, na njem pa ni ene same črke. The Dark Side Of The Moon je sicer eden izmed najbolj prodajanih albumov vseh časov.

Na drugem mestu je ovitek albuma Nevermind skupine Nirvana, slika dojenčka, ki pod vodo plava za bankovcem, nataknjenim na trnek. Tretji je ovitek albuma Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band skupine The Beatles, ki si ga je sir Peter Blake zamislil kot kolaž slavnih osebnosti, zbranih okrog članov skupine.

Ovitek albuma London Calling skupine The Clash s fotografijo Pennie Smith, ki je v objektiv ujela Paula Simonona, medtem ko je razbijal svojo baskitaro, se je uvrstil na četrto mesto. Na petem mestu se je znašel debitantski album skupine Rage Against The Machine. Sodelujoči v anketi so glasovali o ovitkih albumov od 60. let do danes.

Med najboljših deset so se uvrstili še: na šesto mesto Iron Maiden s ploščo The Number Of The Beast, na sedmo The Beatles z The White Album, na osmo Joy Division z Unknown Pleasures, na deveto King Crimson z In The Court Of The Crimson King. Deseterico zaokrožujejo zmagovalci Pink Floyd z naslovnico albuma Animals.

"The Dark Side Of The Moon je neizpodbiten dokaz, da je preprosta in trajna podoba zmagovalni recept, ko gre za vprašanje umetnosti oblikovanja ovitka albuma, še posebno tedaj, ko je na albumu takšna večna glasba," je dejal urednik omenjenega portala Will Groves. Poleg tega spominja na čas, ko je bil ovitek albuma mnogo več od sličice v nekaj sto pikslih v formatu .jpeg na iTunes, je še dodal.