Petra Vidmar, izjemna glasbenica mlajše generacije, je redna članica in solistka Simfoničnega orkestra Radiotelevizije Slovenija ter hkrati docentka za tolkala na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Petra Vidmar bo izvedla solistični recital na marimbi ter zaigrala šest skladb iz 20. in 21. stoletja. Foto: Osebni arhiv
Petra Vidmar bo izvedla solistični recital na marimbi ter zaigrala šest skladb iz 20. in 21. stoletja. Foto: Osebni arhiv

Glasbenica pa ni že od začetka svoje poti zapisana tolkalom, saj se je sprva učila igrati klavir pri profesorici Jožici Prus na Glasbeni šoli Marjana Kozine v Novem mestu. Glasbeno izobraževanje je tam nadaljevala na tolkalih pri profesorju Miru Tomšiču, nato pa na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri profesorju Jerneju Šurbku.

26. 11. ob 20.00
3. program Radia Slovenija - Ars

Trojica študentskih Prešernovih nagrad
Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je študirala tolkala pri profesorju Borisu Šurbku in kot študentka prejela tri Prešernove nagrade. Junija 2012 je diplomirala s posebno pohvalo za odličnost in z diplomskim koncertom napolnila veliko dvorano Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu. Udeležila se je številnih seminarjev in poletnih šol pri svetovno priznanih tolkalcih, kot so Nebojša Jovan Živković, Ivana Bilić, Katarzyna Mycka, Eriko Daimo, Eric Sammut, Svet Stoyanov, Rainer Roemer, Raymond Curfs in Giovanni Caruso.

Že kot študentka je igrala v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, kjer je od septembra 2015 redna članica in solistka orkestra. Po zelo uspešno končanem študiju na Akademiji za glasbo je postala asistentka na oddelku za tolkala, danes pa je tam profesorica – docentka za tolkala.

Tudi v družbi kitare in lutnje
Izvajalsko sodeluje tudi z drugimi orkestri, kot so Orkester Slovenske filharmonije, Big band RTV Slovenija, Orkester SNG Opera in balet Ljubljana, Orkester Slovenske vojske, Policijski orkester, Pihalni orkester Krka, Camerata Medica in drugi. Petra Vidmar kot komorna glasbenica igra v duu XyloCorda s kitaristom in lutnjarjem Izidorjem Erazmom Grafenauerjem, s katerim predstavlja predvsem slovensko glasbo za kitaro in marimbo, in v kvartetu tolkalcev Tetrakis s Katarino Kukovič, Vitom Opeko in Matevžem Bajdetom, sodeluje tudi z drugimi odličnimi slovenskimi glasbeniki.

Marimba je po besedah glasbenice izjemno hvaležen inštrument. Foto: Osebni arhiv
Marimba je po besedah glasbenice izjemno hvaležen inštrument. Foto: Osebni arhiv

Kot mentorica za tolkala vodi tolkalce na mednarodnem Orkesterkampu in je članica žirije TEMSIG in Bistrički Zvukoli. Kot solistka je nastopala s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s Policijskim orkestrom, s Pihalnim orkestrom Akademije. Kot navdušena izvajalka sodobne glasbe je med študijem in pozneje prvič izvedla vrsto skladb slovenskih skladateljev, kot so Leon Firšt, Iztok Kocen, Alenja Pivko Kneževič, Matija Marčina, Ernest Miklič, Marjan Peternel, Uroš Rojko, Anže Rozman in Vito Žuraj.

"Igranje marimbe je res posebna zadeva, ker obsega našo fizično pripravljenost, poleg tega je po eni strani zelo zadoščujoče za dušo in za telo, po drugi strani pa tudi za poslušalce. Ker je marimba neverjetno hvaležen instrument, ker zaobsega tako širino in tako lep, topel zvok lesa, zato sem tudi izbrala tako reprezentativen program, ki predstavlja razvoj prek skladateljev, ki se je zgodil od 50. let naprej do današnjih dni. Skladbe so v razponu iz 70. in 80. let in so postopoma nastajale, a vse zajemajo značilen zvok marimbe, ki se prepleta skozi celotno zgodbo," je povedala Petra Vidmar.

Na solističnem recitalu bo predstavila izbor glasbe za marimbo – šest skladb, nastalih od 50. let 20. stoletja, ki so jih za marimbo napisali Keiko Abe, Marjan Peternel, Walter Mertens, Eric Sammut po skladbi Sergeja Prokofjeva, Paul Lansky in Nebojša Jovan Živković.

Koncert bo mogoče spremljati tudi v videoprenosu na spletni strani 3. programa – programa Ars.


Tjaša Krajnc je glasbena urednica voditeljica Uredništva za resno glasbo 3. programa – programa Ars.