Minister za kulturo Tone Peršak je medtem podpisal sklep o zunanji reviziji poslovanja SF-ja. Na ministrstvu so namreč prejeli določena obremenilna sporočila orkestra, je novinarjem pojasnil Peršak.
Minister za kulturo Tone Peršak je medtem podpisal sklep o zunanji reviziji poslovanja SF-ja. Na ministrstvu so namreč prejeli določena obremenilna sporočila orkestra, je novinarjem pojasnil Peršak. "In če bi revizija pokazala, da te trditve držijo, potem bi to bil razlog za razmislek o razrešitvi Damjanoviča z mesta direktorja SF-ja," je dodal. Foto: BoBo
Damjan Damjanovič
Pooblaščenec stavkajočih je v ponudbi Damjanoviču predlagal, da se danes do 12. ure podpiše sporazum o začasni prekinitvi stavke, vendar pa se je direktor na kompromis odzval v zadnjem trenutku z zavrnitvijo tega. Foto: BoBo

Kot je sporočil stavkovni odbor SF-ja, je direktor SF-ja Damjan Damjanovič zavrnil kompromis, po katerem bi orkester koncert odigral pod taktirko Uroša Lajovca, če se prekine sodelovanje z njim. Orkester se je zato soglasno odločil za nadaljevanje stavke.

Damjanovič je v odzivu na nadaljevanje stavke orkestra navedbo stavkajočih, da ni privolil v minimalne pogoje, označil za "aferaško zavajajočo informacijo", ob tem pa dodal, da tudi stavkajoči v stavkovnih zahtevah niso odstopili niti za milimeter, "temveč nadaljujejo s stavko, ki je že od vsega začetka nezakonita". Dodal je, da stavka le orkester, zbor ne.

Pooblaščenec stavkovnega odbora stavkajočih v SF-ju Dino Bauk je v četrtek Damjanoviču in predsedniku sveta zavoda Otmarju Zornu posredoval zgoraj opisani kompromisni predlog, ki bi omogočil začasno prekinitev stavke in izvedbo novoletnega koncerta.

Opoldanski rok je prišel in odšel
Pooblaščenec stavkajočih je v ponudbi Damjanoviču predlagal, naj se danes do poldneva podpiše sporazum o začasni prekinitvi stavke, vendar pa se je direktor na kompromis odzval v zadnjem trenutku z zavrnitvijo tega.

Damjanovič je v odzivu zapisal še, da gre za stavko zaradi želja posameznikov iz orkestra in njihovih osebnih interesov. "Zahtevajo zamenjavo vodstva SF, članov sveta zavoda ter spoštovanega dirigenta maestra Uroša Lajovca, prav tako želijo imeti vpliv pri vodenju javnega zavoda pri izbiri direktorja in šefa dirigenta. Upal sem, da bodo glasbeniki razumeli, da takšnih odločitev ni mogoče nemudoma sprejeti, kot tudi ni mogoče nenadoma sprejeti dokumentov, na podlagi katerih bo lahko orkester v prihodnje izbiral šefa dirigenta. Povsem enako velja v primeru zahtev po razrešitvi mene kot direktorja," je zapisal in dodal: "Kako bomo denimo ravnali, ko bo orkester znova nezadovoljen z naslednjim dirigentom, če jim praktično še nihče do zdaj ni ustrezal na položaju šefa dirigenta."

Stavkajoči v Slovenski filharmoniji so v sporočilu za javnost zapisali, da Damjanovič z neodgovornim ravnanjem, nepripravljenostjo reševati spor, kljub pripravljenosti orkestra, da se najde rešitev, ki bi bila v zadovoljstvo obiskovalcev in poslušalcev novoletnega koncerta, prevzema velik del odgovornosti, saj se bo tako spor v prihodnjih dneh in tednih le še poglobil.

Damjanovičeva ponudba za glasbenike prenizka
Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše je še povedala, da jim je Damjanovič v pismu zapisal, da ni pripravljen na parcialno reševanje stavkovnih zahtev in da na kompromis pristane le v primeru, če orkestraši odstopijo od vseh drugih stavkovnih zahtev. Na vprašanje, katerim njihovim zahtevam bi ugodil, je pojasnila, da le temu, kar jim je zapisal že v pismu. To je, da je pripravljen ažurno reševati problematiko glede napredovanj zaposlenih in da je pripravljen sestaviti dokument, da bodo lahko sodelovali pri izbiri dirigenta.

O prekinitvi pogodbe o sodelovanju z Lajovcem po njenih besedah "ni bilo več nobenega govora in glede na to, da je bila to naša minimalna zahteva za izvedbo novoletnega koncerta, novoletnega koncerta ne bo".

Kot je v odzivu še dejal Damjanovič, se stvari po njegovih besedah ne da urejati na tako enostaven način. "Gre za pravne in drugačne zaplete, povezane z našo zakonodajo, ne moje osebne poglede ali mnenja," je zapisal in dodal, da je treba vedeti, da njegova naloga kot direktorja zavoda ali podjetja ne more biti priljubljenost, pač pa "spoštovanje zakonodaje in omogočanje zaposlenim, da prejmejo vsaj tisto, kar jim pripada".

Kot so zapisali v Cankarjevem domu v sporočilu za javnost, ki sta ga podpisala generalna direktorica Uršula Cetinski in Damjanovič, se zahvaljujejo za zaupanje obiskovalcem tako iz Slovenije kot iz tujine, ki so se odločili za nakup vstopnic za koncert. Vstopnice je kupilo približno 800 ljudi. Iz Cankarjevega doma sporočajo še, da lahko vračilo za že kupljene vstopnice dobite v Informacijskem središču CD, med 9. in 31. januarjem 2017.
Odpoved novoletnega koncerta Slovenske filharmonije
Odpoved novoletnega koncerta Slovenske filharmonije