Aldo Kumar je slovenski skladatelj, rojen leta 1954. Foto: AP
Aldo Kumar je slovenski skladatelj, rojen leta 1954. Foto: AP

Njegov opus vključuje raznovrstna dela na različnih področjih glasbe, tudi za gledališče, film in televizijo, so sporočili iz DSS-ja.

Umetnik je sicer leta 1984 prejel nagrado zlata ptica, pozneje pa med drugim tudi tri Borštnikove nagrade za glasbo.

Študiral je na Pedagoški akademiji in Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Do leta 2003 je deloval kot svobodni umetnik, zdaj pa poučuje na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT).

Kot piše na spletni strani DSS-ja, se njegov opus razteza od orkestralne, prek vokalno-instrumentalne do komorne in zborovske glasbe, glasbe za opero in balet ter glasbe za gledališče, film in televizijo.

Ljudska glasbena tradicija iz Istre in Primorske
V njegovem orkestralnem opusu so dela, kot so Čelo Alp za simfonični orkester, Istrska suita za godalni orkester, Suita devetih pogledov za simfonični orkester, Istralja za simfonični orkester in Suita sedmega dne za simfonični orkester. Ljudska glasbena tradicija iz Istre in Primorske, od koder izhaja, je močno prisotna tudi v njegovih zborovskih delih.

Umetniško je sodeloval z najvidnejšimi ustvarjalci tako na glasbenem kot koreografskem, gledališkem in filmskem področju. Zlasti obsežen je njegov prispevek h glasbi za gledališče, pri čemer je sodeloval z režiserji, kot so Meta Hočevar, Mile Korun, Dušan Jovanovič, Janez Pipan, Zvone Šedelbauer, Vito Taufer, Mateja Koležnik, Diego de Brea in Matjaž Zupančič.

Na filmskem področju je prispeval glasbo k celovečernemu filmu Pod njenim oknom Metoda Pevca in za številne kratke igrane in dokumentarne filme ter televizijske serije.

Kozinova nagrada je najvišje strokovno priznanje, ki ga DSS podeljuje od leta 1994, in sicer 4. junija, na obletnico rojstva skladatelja Marjana Kozine. Podeljuje jo za zaokroženi skladateljski opus ali za pomembne skladateljske dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih, izjemoma pa tudi za enkraten skladateljski uspeh.