Laibach bo izvedel nekaj znanih skladb s svojega repertoarja, nekaj predelav skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje ter nekaj tradicionalnih in sodobnih korejskih skladb. Foto: Bobo
Laibach bo izvedel nekaj znanih skladb s svojega repertoarja, nekaj predelav skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje ter nekaj tradicionalnih in sodobnih korejskih skladb. Foto: Bobo
Laibach
Plakat, ki spremlja severnokorejsko turnejo. Foto: laibach.org
Laibach
Laibach bo v Severni Koreji nastopil ob 70. obletnici osvoboditve korejskega polotoka izpod japonske kolonialne nadvlade. Foto: Delavski dom Trbovlje

Laibach bo v Pjongjangu nastopil 19. in 20. avgusta, ko bodo tam praznovali 70-letnico osvoboditve korejskega polotoka izpod japonske kolonialne nadvlade.
Zasedba se zavzema za združitev obeh Korej. Koreja je bila ločena zaradi hladne vojne. Severna Koreja je, tako Laibach, talka Trumanove doktrine, združena država vsekakor ni v interesu velikih sil, ZDA in Kitajske. Severna Koreja popolnoma ustreza ZDA, ki ima tako alibi za prisotnost ameriške vojske v regiji, Kitajski pa ustreza kot tamponsko območje med njo in Južno Korejo. Kitajska vsekakor ne podpira združene in ekonomsko močne Koreje, še poudarja skupina.
Na koncertih, ki bosta potekala pod sloganom Turneja ob Dnevu Svobode, bodo izvedli nekaj znanih skladb s svojega repertoarja, nekaj predelav skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje ter nekaj tradicionalnih in sodobnih korejskih skladb. Težav z razumevanjem besedila ne bi smelo biti, menijo. Muzikal je Korejcem dobro znan, saj so se ob njem učili angleško, nekatere pesmi pa bodo interpretirali tudi v korejščini.
Kolikor jim je znano, Laibacha v Severni Koreji ne poznajo. Zasedba upa na najboljše, člani si želijo le, da jih občinstvo ne bo razumelo kot rockersko ali alternativno skupino. Prav tako jim ni znano, ali je vodja Kim Džong Un seznanjen z njihovim prihodom. Morda je celo njihov oboževalec, "pa tega še ne ve".
V civilnih korejskih oblačilih
Nastopili bodo v "civilnih korejskih oblačilih". Še vedno marsikje nerazumljena zasedba nikoli ni uporabljala nacionalnih podob ali metaforike, vedno mednarodno, poudarja. Ta je namreč globoko v nezavednem vseh narodov, tudi tistih, ki se imajo za bolj moderne. "Ljudje so ljudje, Severna Koreja ni izjema," pravi Laibach na vprašanja glede posebnih priprav na koncerta.
"Severna Koreja potrebuje Laibach, kot Laibach potrebuje Severno Korejo"
Pobudnik gostovanja je norveški kulturni aktivist Morten Traavik, režiser videa za skladbo The Whistleblowers. Traavik, ki je v Severni Koreji že izvajal umetniške akcije in vzpostavil povezave s tamkajšnjimi oblastmi, je prepričan, da Severna Koreja potrebuje Laibach, kot Laibach potrebuje Severno Korejo, zato je organiziral severnokorejsko turnejo. Laibach je čez čas prejel uradno vabilo, na katerega se bo, kot pravi, prijazno odzval. Na vabilu je bilo zapisano, da naj program prilagodi občinstvu, kar bodo glasbeniki upoštevali.
S Traavikovimi besedami, da sta si Laibach in Severna Koreja podobna v tem, da ju svet napačno razume, se Laibach do neke mere strinja. Vendar obenem poudarja, da njih ni mogoče napačno razumeti, vse interpretacije so relevantne, kar pa bi težje rekli za Severno Korejo.