Naslovnica prvenca. Foto: Discogs
Naslovnica prvenca. Foto: Discogs

Zasedba Laibach je svoj prvi album posnela leta 1983 v Studiu Metro, ki je bil umeščen v Pionirski dom v Ljubljani. Plošča, natisnjena pri Jugotonu, je brez naslova izšla dve leti pozneje pod streho Škuca v cenzurirani obliki kot vinilni album z osmimi skladbami. Kot piše časopis Delo, je izšla 27. aprila, torej na takratni dan Osvobodilne fronte in zdajšnji dan upora proti okupatorju.

Glasba, besedila in vizualno
Sveža izdaja prinaša na novo masteriziran prvenec, ki se ga drži kar naslov Laibach, zdaj pa mu je poleg 15 izvornih dodanih nekaj skladb.

Album Revisited pa vsebuje 12 skladb, od katerih je deset predelav Laibachovih skladb iz prve polovice 80. let, dve pa sta objavljeni še kot različici v živo v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Filharmoničnim orkestrom iz Lvova.

Izdaja med drugim vključuje še 150 strani obsegajočo knjigo Terror of History z več kot 150 linorezi Laibacha, esej Marcela Štefančiča in tudi besedilo nekdanjega predsednika Slovenije Milana Kučana. Vključena je še 34-stranska knjižica s predgovorom Igorja Vidmarja, ki je v okviru Škuca takrat izdal njihov prvenec.

Sorodna novica Laibach se tokrat v muzikalu spopadajo s fantazmo, imenovano ljudstvo

Vezanost na Nemčijo
Sicer pa so Laibach pred kratkim sodelovali v dokumentarnem filmu Shoot for the Moon, objavljenem na YouTubu, ki govori o nastajanju obeh delov nemškega filma Jekleno nebo, za katera so ustvarili glasbo.

Februarja pa je bil v Berlinu krstno uprizorjen muzikal oziroma glasbeno-gledališki projekt Wir sind das Volk (Mi smo ljudstvo) po navdihu besedil nemškega pisca Heinerja Müllerja. Koncept projekta je nastal v sodelovanju z režiserko Anjo Quickert in Mednarodno družbo Heiner Müller, v njem pa so se Laibach znova lotili raziskovanja razmerja med umetnostjo in ideologijo.