Po uspehu dua Wham! v mladih letih je Georgeu Michaelu uspelo zgraditi samostojno kariero, ki mu je prinesla celo vrsto nagrad in milijone funtov. Foto: Reuters
Po uspehu dua Wham! v mladih letih je Georgeu Michaelu uspelo zgraditi samostojno kariero, ki mu je prinesla celo vrsto nagrad in milijone funtov. Foto: Reuters
George Michael je bil priljubljen tako med občinstvom kot med kolegi. Foto: Reuters
George Michael
Ljudje se že zgrinjajo pred pevčevi britanski domovanji v Goringu in v Londonu in pred vrati puščajo rože in pisma zanj. Foto: Reuters
Wham!
George Michael je bil v dvojcu Wham! tako očitno večja zvezda, zato je bilo najbrž neizogibno, da se je po nekaj letih podal na samostojno pot.
George Michael je redno sodeloval tudi pri dobrodelnih projektih. Na fotografiji je utrinek iz videa Do They Know It’s Christmas?, največjega in najslavnejšega med dobrodelnimi singli, ki je v skupnem studiu zbral vse najbolj nadarjene in najbolj popularne britanske glasbenike.
George Michael je redno sodeloval tudi pri dobrodelnih projektih. Na fotografiji je utrinek iz videa Do They Know It’s Christmas?, največjega in najslavnejšega med dobrodelnimi singli, ki je v skupnem studiu zbral vse najbolj nadarjene in najbolj popularne britanske glasbenike. Foto: YouTube
Michael bi moral prihodnje leto promovirati svoj dokumentarni film. Foto: Reuters
George Michael
V sredini letošnjega decembra je bilo objavljeno, da s producentom Naughty Boyem sodelujeta pri novem albumu. Ali bomo kakšne sadove njunega dela lahko slišali, je za zdaj nemogoče napovedati. Foto: EPA
Svet se spominja Georgea Michaela

Michael je umrl "mirno" na svojem domu v Oxfordshiru malo pred 14. uro, je sporočil njegov publicist. Policija je navedla, da njegovo smrt obravnavajo kot "nepričakovano, a ne sumljivo", njegov menedžer pa je za PA pozneje povedal, da je Michaelu odpovedalo srce v spanju. Reševalci so pevca v njegovem domu v Goringu (v grofiji Oxfordshire) našli ob dveh popoldne po krajevnem času.

"Z veliko žalostjo potrjujemo, da je naš ljubljeni sin, brat in prijatelj George za božič mirno umrl na svojem domu. Družina prosi za zasebnost v tem težkem in čustvenem obdobju. Na tej točki zadeve ne bomo več komentirali," je zapisal pevčev publicist.


Pevec, rojen grškemu očetu in angleški mami kot Georgios Kyriacos Panayiotou, je zaslovel v 80. letih kot del dua Wham!, ki ga je tvoril še Andrew Ridgeley. Dvojec je bil dejaven le pet let (1981-1986), a je postregel z nepozabnimi uspešnicami, kot sta Club Tropicana in zgoraj omenjena Last Christmas, eden tistih nepogrešljivih božičnih napevov.

Georgeeva prva samostojna uspešnica po razpadu Wham! je bil singel Careless Whisper , s katerim je najavil nov, zrelejši zvok, ki je pomenil napredek od lahkotnih popevčic dua, v katerem je zaslovel. Pesem je sicer napisal že pri sedemnajstih letih, iz obžalovanja, ker je svoje takratno dekle prevaral z dekletom, ki ga je videlo nastopati v šolskem disku: "Ideja za Careless Whisper se je rodila iz predpostavke, da bi prvo dekle izvedelo za drugo, kar se sicer nikoli ni zgodilo."

V skoraj štiri desetletja dolgi karieri je Michael prodal več kot 100 milijonov albumov, pri čemer jih je 20 milijonov prodal samo s soloprvencem Faith iz leta 1987. Na albumu najdemo nekatere njegove največje uspešnice, kot sta Faith in Father Figure.

Svoj zadnji album, Symphonica, je izdal leta 2014. George Michael je bil tudi dvakratni dobitnik grammyja in trikratni prejemnik nagrade brit.

Z dvema grammyjema nagrajeni pevec, ki je bil izjemno dejaven tudi na dobrodelnem področju, je za marec prihodnjega leta napovedal izdajo svojega biografskega dokumentarnega filma Freedom. Priložnost bi počastil tudi z vnovično izdajo albuma Listen Without Prejudice (1990).

Načrti za nov album
V decembru je BBC poročal, da britanski DJ in producent Naughty Boy producira pesmi za nov Michaelov album. Shahid Khan, kot je Naughty Boyu v resnici ime, je razkril, da bo glasbenik sodeloval tudi pri njegovem lastnem albumu, ki ga pripravlja. "Komaj čakam. Ne vem, kaj naj pričakujem. Roko na srce, George Michael je skrivnostnejši od kogar koli, ki ga poznam, zato sem res nestrpen."

Enkrat smrti že ubežal
Pevec je sicer smrti enkrat že komaj ubežal - leta 2011 bi bila zanj skoraj usodna pljučnica. Stanje je bilo tako resno, da so ga v bolnišnici na Dunaju komaj rešili, po okrevanju pa se je v solzah zahvalil oboževalcem in potrdil, da je njegovo življenje viselo na nitki.

Leta 1998 je bil Michael aretiran zaradi nespodobnega vedenja na javnem stranišču; poleg globe je moral pevec odslužiti tudi 80 ur družbenokoristnega dela. Afera je "razkrila" zvezdnika, ki pred tem javno ni govoril o svojem zasebnem življenju. Le nekaj dni pozneje je potrdil svojo istospolno usmerjenost, čeprav po njegovih besedah to nikoli ni bila skrivnost. "Vsi ljudje v mojem življenju vedo, da sem gej - prijatelji, družina, celo bežni znanci. Vsak, ki me je spoznal v tem času, je vedel, le mediji ne."

Leta se je "skrival" v strahu pred stigmo
Skoraj deset let pozneje je v intervjuju za BBC priznal, da se je zaradi skrivanja istospolne usmerjenosti v mladih letih počutil kot "prevarant", a je to počel zaradi skrbi za svojo mamo: "V osemdesetih in devetdesetih je bil aids v očeh vsakega starša glavna lastnost istospolne usmerjenosti. Moja mama je bila še živa in vsak dan bi bil zanjo nočna mora, če bi jo skrbelo, čemu se izpostavljam."

V istem letu je Daily Mail poročal, da bi moral Michael nastopiti v BBC-jevem dokumentarcu o aidsu, v katerem naj bi pred kamero Stephenu Fryu razkril, da se preveč boji, da bi se testiral za aids. Pevec, čigar nekdanji partner Anselmo Feleppa je sredi devetdesetih umrl zaradi zapletov v povezavi z aidsom, je zahteval, da se ga iz filma izreže. "Po premisleku je ugotovil, da gre za preveč osebno potovanje," je njegov predstavnik takrat pojasnil za omenjeni tabloid. "Bilo je preveč osebno za Anselmovo družino."

Uvodna pesem s tretjega albuma, Older (1996), ganljiva in intimna balada Jesus To A Child, je verjetno ena izmed pevčevih najbolj osebnih izpovedi. Čeprav se iz besedila tega ni dalo razbrati, je pesem poklon Anselmu. "Mislim, da je bil prvi človek, ki sem ga nesebično ljubil," je pevec pozneje izjavil.

Škandal je znal obrniti v svojo korist
V preteklosti se je glasbenik boril z alkoholizmom in zasvojenostjo z mamili. Se je pa znal pevec tudi pošaliti na račun svojih ekscesov - uspešnica Outside parodira prav sloviti incident, ko ga je policija ujela med aktom na javnem stranišču. V animiranem videospotu je nastopil kot policist, ki pleše na javnem stranišču. Pesem je prilezla na drugo mesto britanske lestvice in do danes ostaja eden slikovitejših primerov škandala, ki bi mu lahko pokopal kariero, a ga je znal zvezdnik obrniti v svojo korist in gesto osebne svobode.

George Michael se s smrtjo, žal, pridružuje številnim velikim glasbenikom, ki so nas zapustili v iztekajočem se letu 2016, med drugim David Bowie, Prince in Leonard Cohen, v nedeljo pa ob Michaelu še 64 članov znamenitega ruskega orkestra Rdeče armade, ki so med žrtvami strmoglavljenja letala v Črnem morju.

K. S., A. J.

Svet se spominja Georgea Michaela