Beethoven se je rodil v Bonnu leta 1770, umrl pa leta 1827 na Dunaju. Foto: Wikipedia Commons
Beethoven se je rodil v Bonnu leta 1770, umrl pa leta 1827 na Dunaju. Foto: Wikipedia Commons

Beethovnov orkester iz Bonna naj bi jo po prvotnih načrtih sicer krstno izvedel konec aprila, ko bo minilo 250 let, odkar se je skladatelj rodil v tem nemškem mestu, so sporočili iz podjetja Deutsche Telekom, ki je spodbudilo projekt.

Mednarodna ekipa si od leta 2019 prizadeva, da bi dokončala deseto Beethovnovo simfonijo. Na voljo niso imeli veliko gradiva, saj je Beethoven za seboj pustil le nekaj osnutkov. Končna verzija ima po pisanju nemške tiskovne agencije DPA dva stavka, traja pa od 20 do 25 minut.

Ob 250-letnici skladateljevega rojstva so v Bonnu v Muzeju Bundeskunsthalle postavili tudi njemu posvečeno veliko razstavo, a so jo za zdaj do 19. aprila zaprli.

Sorodna novica Na Dunaju bo zazvenel letos odkriti fragment Beethovnove skladbe

Devet simfonij, opera, sonate
Beethoven je ustvaril devet simfonij in osnutek za deseto, ob tem pa še opero Fidelio in več drugih skladb. Od njegovih simfonij so najbolj znane tretja, imenovana Eroica, peta, imenovana Usodna, šesta, imenovana Pastoralna, in deveta, katere Oda radosti iz četrtega stavka je danes himna EU-ja. Prepoznaven je tudi po klavirskih delih, med njimi sta priljubljeni sonati V mesečini in Appassionata.

Med predstavniki glasbenega klasicizma, kamor uvrščajo Beethovna, je kompozicijsko predstavljal most do obdobja romantike. Znan je bil tudi po tem, da je skladal še, ko je že skoraj popolnoma oglušel.