Ludwig van Beethoven (1770‒1827). Foto: AP
Ludwig van Beethoven (1770‒1827). Foto: AP

Letos marsikje zaznamujejo 250-letnico skladateljevega rojstva, med drugim tudi v dunajski mestni knjižnici. Ta ima namreč v svoji glasbeni zbirki "nekaj glasbenih avtografov, znatno število Beethovnovih pisem, pa tudi prve in zgodnje izdaje", je povedal vodja zbirke in kurator razstave Thomas Aigner.

Foto: Dunajska mestna knjižnica
Foto: Dunajska mestna knjižnica

Skladateljevo mladostniško gradivo
"Zveni kot landler (alpski ples, op. n.), vendar je v šestosminskem taktu. To je za ta ples nenavadno," je povedal Aigner o skladbi, ki obsega 16 taktov. Fragment skladbe je januarja v rokopisni zbirni mapi, v kateri je bilo več skladb in osnutkov iz Beethovnove mladosti, odkril glavni urednik založbe Wiener Urtext Edition Jochen Reutter. Rokopisno zbirno mapo, vključno z doslej neznanim fragmentom, bo mogoče videti na razstavi.

Med drugim bodo na ogled izvirna Beethovnova pisma, ki so jih zaradi težko berljive pisave prepisali. Razstavljena bo tudi partitura skladbe Die Weihe des Hauses (Posvetitev hiše), ki izvira iz leta 1822 in je ena najdragocenejših predmetov v knjižnici. Nastala je za odprtje gledališča v Josefstadtu, ki ga je namesto porušene stare stavbe na novo zgradil Joseph Kornhäusel.

Nekdanji odnosi med skladatelji in založniki
"Pokazati želimo, kakšne težave so bile v tistem času. Kako so delovali glasbeni založniki, kako je skladatelj sodeloval z njimi, kje so bile sporne točke ali kako je bilo videti plačilo," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA še povedal kurator o razstavi.

Razstava Beethoven in njegovi založniki bo v mestni knjižnici na Dunaju na ogled do 30. oktobra.