Alfa Mist je predstavnik londonske scene novih glasbenih praks in bo prvikrat gostoval v Sloveniji, Benjamin Clementine pa velja za enega avtorsko najprepričljivejših samorastnikov avantgardnega popa.

Z uvodnim koncertom se Jazz festival Ljubljana znova vrača v Križanke. Sicer bo festival še naprej ponujal koncept Parka Sveta Evrope kot prizorišča, na katerem skozi predstavljanje sodobnih (ob)džezovskih praks prispevajo h grajenju skupnosti, tako glasbene kot tiste, ki jo glasba povezuje. Ob vrnitvi v objem Križank je druga novost festivala, da se je programski ekipi, na čelu katere je vodja programa džeza in glasb sveta v Cankarjevem domu Bogdan Benigar, kot sovodja pridružil Borja Močnik, avtor radijskih oddaj, publicist, didžej in glasbeni producent, so sporočili organizatorji iz CD.

Organizatorji si tudi tokrat prizadevajo za krepitev sodelovanj tujih in domačih izvajalk in izvajalcev. Nina Virant bo tako v svoj projekt VIRA vključila norveškega bobnarja Garda Nilssena, ki bo po napovedih poskrbel tudi za enega vrhuncev letošnjega festivala s svojim supersoničnim orkestrom. Prvič bo na festivalu nastopila ena najvidnejših saksofonistk zadnjih let Lakecia Benjamin, med drugim se vrača tubist Theon Cross (sicer član zvezdniške zasedbe Sons of Kemet), ki prihaja v Ljubljano s svojo skupino, vrača pa se tudi ameriški kitarist Jeff Parker s svojim kvartetom.

John Zorn New Masada Quartet bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil 7. julija. Foto: EPA
John Zorn New Masada Quartet bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil 7. julija. Foto: EPA

Med velikimi imeni 64. izvedbe festivala je tudi John Zorn New Masada Quartet, ki ga je John Zorn ustanovil leta 2019. Ob svojem 70. življenjskem jubileju in 40. jubileju glasbenega udejstvovanja bo nastopil tudi Zlatko Kaučič. Temu domačemu tolkalcu bo posvečena tradicionalna fotografska razstava na predvečer festivala, ki jo letos podpisuje fotografinja Nika Hölcl Praper.

Tolkalec Domen Cizej je letošnji umetnik v rezidenci in se bo predstavil s tremi koncerti v treh različnih zasedbah. Koncert za najmlajše bosta izvedla Boštjan Gombač in Eduardo Raon. Napovedan je tudi program Mladih raziskovalcev in novih upov v sodelovanju z Inštitutom .abeceda in kuratorjem Drejem Hočevarjem, ki je dejaven kot bobnar, skladatelj in zvočni umetnik.