Tradicija srednjeveških dni v Ljubljani je dolga že 15 let. Foto: BoBo
Tradicija srednjeveških dni v Ljubljani je dolga že 15 let. Foto: BoBo
Kostumirani srednjeveški plemiči, dame, vitezi in metalci zastav vas bodo v mestu pozdravili v soboto. Foto: BoBo

S koncertom skupine Amor Vittorioso se je na Ljubljanskem gradu začel Festival srednjeveške in renesančne glasbe. Poleg otvoritvenega bo ponudil še dva koncerta in tradicionalni Srednjeveški dan v Ljubljani, ki bo sklenil festival.

Otvoritveni koncert letošnjega festivala v izvedbi mlade vokalne skupine Ingenium Ensemble je zasnovan kot potovanje skozi renesančno Evropo z glasbo največjih mojstrov 15. in 16. stoletja, od frankoflamskega mojstra Guillauma Dufayja, Tomasa Luisa de Victorie, Jacobusa Handla - Gallusa do Williama Byrda, Orlanda di Lassa in Claudia Monteverdija, so sporočili iz Mini teatra, ki je organizator festivala in Srednjeveškega dneva.

Kako zveni lutnja?
V petek bo prav tako v dvorani Mini teatra na Ljubljanskem gradu zazvenel koncert Time stands still s pesmimi in glasbo za lutnjo Johna Dowlanda (1563-1626), ki ga bosta izvedla sopranistka Marjeta Cerar in Bor Zuljan na renesančni lutnji. Dowland velja za enega največjih angleških skladateljev solistične vokalne glasbe. Proslavil se je tudi kot virtuoz na lutnji. Koncert je zasnovan okrog zahtevnih kromatičnih fantazij, ki veljajo za Dowlandove največje mojstrovine.

Festival bo v soboto v cerkvi sv. Florijana na Gornjem trgu sklenil koncert V pozabljenih tonih, na katerem bosta nastopila sopranistka Sabine Lutzenberger in Norbert Rodenkirchen na srednjeveški prečni flavti in harfi. Izvedla bosta dela srednjeveškega pesnika in pevca Henrika Meissenskega, ki so ga imenovali Frauenlob in ni slovel le po sijajnih obsežnih laijih, temveč tudi po literarno in glasbeno zahtevni poučni poeziji, znani kot sangspruch. Za tovrstna dela je komponiral barvite melodije in se z njimi uveljavil kot eden najvplivnejših glasbenikov na prehodu med srednjeveškimi minezengerji in tradicijo mojstrov pevcev.

Križevniška ulica v središču
V soboto bo v stari Ljubljani potekal 15. srednjeveški dan, ki ga bodo oblikovali kostumirani srednjeveški plemiči, dame, vitezi in metalci zastav, ki jih bo mogoče srečati vse od Križevniške ulice in Trga francoske revolucije ter v sprevodu po Bregu, do magistrata, Tromostovja, Prešernovega in Kongresnega trga. Na prireditvi bo sodelovalo več kot 200 nastopajočih. Večina dogajanja bo strnjena na Križevniški ulici, kjer bo med 10. in 19. uro postavljena srednjeveška tržnica z več kot 20 različnimi srednjeveškimi obrtniki, tu pa bodo potekale tudi ustvarjalne delavnice.