"Ne morem ugoditi vsem. Ampak dobro, s tem lahko živim. In da, želim sedeti na teh dveh stolih, tudi na treh, če je treba. Nekega dne bodo ljudje razumeli – nisem izdajalka svoje domovine in tudi nisem proti Ukrajini. Poskušam ostati človek," je v enem od lanskih intervjujev dejala Ana Netrebko. Foto: Reuters

Plačilo odškodnine v tej višini je Metropolitanski operi naložil arbiter Howard C. Edelman v skladu z odločitvijo, ki je bila sprejeta že v preteklem mesecu, a je bila šele zdaj sporočena javnosti. Edelman je razsodil, da je Met, kakor se krajše poimenuje ta operna hiša, Ani Netrebko dolžan plačati odškodnino za 13 odpovedanih nastopov, vključno s tistimi v uprizoritvah oper Don Carlo v tej sezoni ter Moč usode in Andrea Chenier v naslednji sezoni, piše portal Opera Wire.

Sorodna novica Ana Netrebko od Metropolitanske opere zahteva več kot 330 tisoč evrov odškodnine

Plačaj ali igraj ...
Met je operno zvezdnico, ki ima rusko in avstrijsko državljanstvo, s programa nastopov umaknil na začetku marca lani, ta pa je nato nekaj mesecev pozneje od operne hiše zahtevala več kot 330 tisoč evrov odškodnine, je poročal New York Times.

Po besedah arbitra pogodbeni dogovor, znan kot plačaj ali igraj (ang. pay or play), ustanovam nalaga, da plačajo izvajalcem, tudi če se kasneje odločijo, da jih ne bodo angažirale. V Metu so pred tem trdili, da pevka ni upravičena do plačila, češ da ni izpolnila njihove zahteve, ki so jo nanjo naslovili po ruski invaziji na Ukrajino, da obtoži Vladimirja Putina, s čimer je po njihovih trditvah kršila klavzulo o ravnanju, ki velja v tej operni hiši.

Leta 1971 v ruskem mestu Krasnodar rojena Ana Netrebko je lani poleti glede javne opredelitve proti Putinu za nemški tednik Die Zeit dejala, da tega "nihče v Rusiji ne more. Putin je še zmeraj predsednik Rusije. Še zmeraj sem ruska državljanka, tako da česa takega ni mogoče narediti. Ali razumete? Zato sem zavrnila takšno izjavo." Za francoski Le Monde pa je lani povedala, da je bil Met "prvi, ki je vztrajal, da razjasnim svoje stališče. Kar sem tudi storila. Vendar so od mene zahtevali tudi, da se izrečem proti Vladimirju Putinu. Odgovorila sem, da imam ruski potni list, da je on še zmeraj predsednik in da ne morem javno izreči teh besed. Zato sem odklonila."

Ni šlo za moralno pokvarjenost
Arbiter Edelman je v izjavi za javnost zapisal, da "ni dvoma, da je bila Putinova podpornica, kot je tudi imela pravico biti", in dodal, da pri povezavi s Putinom zagotovo ni šlo za moralno pokvarjenost, ki bi sama po sebi pomenila neprimerno ravnanje, ki se preganja po sodni poti.

Po pisanju Opera Wire je sopranistka od Meta prvotno zahtevala dodatnih 373 tisoč evrov honorarja za angažmaje v prihodnjih sezonah, o katerih so se pogovarjali, a niso bili uradno dogovorjeni, vključno z glavnimi vlogami v Manon Lescaut in Tosca Giuseppeja Puccinija ter Macbethu Giuseppeja Verdija in Pikovi dami Petra Iljiča Čajkovskega.

Metova ocena moralne odgovornosti
Met ni komentiral podrobnosti sodbe, a v operni hiši še zmeraj zagovarjajo svojo odločitev o preklicu sopranistkinih nastopov. Generalni direktor Gelb je dejal: "Čeprav so naše pogodbe 'plačaj ali igraj', se nam ni zdelo moralno prav, da bi Ani Netrebko kar koli plačali glede na njeno tesno povezanost s Putinom. Za Met je umetniška izguba, če ne poje tukaj. Vendar ni možnosti, da bi Met ali večina njegovega občinstva tolerirala njeno prisotnost."

Ano Netrebko je v Metu po odpovedi nastopov v naslovni vlogi v operi Turandot nadomestila ukrajinska sopranistka Ljudmila Monastirska, v novembrskih uprizoritvah opere Don Carlo pa bo namesto nje nastopila italijanska sopranistka Eleonora Buratto. Foto: EPA
Ano Netrebko je v Metu po odpovedi nastopov v naslovni vlogi v operi Turandot nadomestila ukrajinska sopranistka Ljudmila Monastirska, v novembrskih uprizoritvah opere Don Carlo pa bo namesto nje nastopila italijanska sopranistka Eleonora Buratto. Foto: EPA

Ceh glasbenih umetnikov trdno na strani pevke
Sam Wheeler
, izvršni direktor nacionalnega Ameriškega ceha glasbenih umetnikov, torej sindikata, ki zastopa Ano Netrebko, je pohvalil odločitev arbitra in dejal, da bo pomagal zaščititi pravice umetnikov, ki zahtevajo odškodnino za odpovedane angažmaje. "'Plačaj ali igraj' je temelj naših kolektivnih pogodb po vsej državi in vedno bomo branili določbe 'plačaj ali igraj' v največji možni meri," je sklenil.

Program te znamenite newyorške operne hiše sicer še naprej vključuje številne ruske umetnike, ki pa denimo še naprej nastopajo skupaj z Valerijem Gergijevom, znanim Putinovim privržencem. Omeniti velja denimo basbaritonista Evgenija Nikitina, ki je v domovini nastopil ob dnevu zmage, ki je državni praznik.

Naslednji nastop Ane Netrebko, ki velja za najslavnejšo operno pevko sveta, bo v milanski Scali ob odprtju sezone 2023/24, sledil bo še nastop v veronski areni, katere sezona bo v znamenju 100. izvedbe Arena di Verona Opera Festivala.