Po pisanju New York Timesa Ana Netrebko od Metropolitanske opere, krajše Meta, zahteva več kot 350.000 dolarjev (330.000 evrov) odškodnine.

Ana Netrebko je na začetku marca v sporočilu za javnost zapisala, da izrecno obsoja vojno v Ukrajini, ob tem je poudarila, da ni nikoli bila članica kake politične stranke in ni povezana z nobenim ruskim voditeljem. Foto: EPA
Ana Netrebko je na začetku marca v sporočilu za javnost zapisala, da izrecno obsoja vojno v Ukrajini, ob tem je poudarila, da ni nikoli bila članica kake politične stranke in ni povezana z nobenim ruskim voditeljem. Foto: EPA

Predhodno je pevka v intervjuju za francoski časnik Le Monde povedala, da sta se z generalnim direktorjem operne hiše Petrom Gelbom dogovorila za njen umik iz uprizoritve opere Turandot, Gelb pa jo je po njenih besedah samovoljno umaknil še iz Don Carla.

Sorodna novica Ana Netrebko v intervjuju za nemški časopis: "Nisem izdajalka svoje domovine"

"Met je bil prvi, ki je vztrajal, da razjasnim svoje stališče. Kar sem tudi storila. Vendar so od mene zahtevali tudi, da se izrečem proti Vladimirju Putinu. Odgovorila sem, da imam ruski potni list, da je on še zmeraj predsednik in da ne morem javno izreči teh besed. Zato sem odklonila," je povedala v intervjuju.

Direktorjev namig, da ne bo nič z njeno vrnitvijo v Met
Dodala je, da so se strinjali s pogoji, a je bila osupla, ko je Gelb za New York Times namignil, da se ne bo nikoli vrnila v to operno hišo. "Zelo težko je, ker ni nič nakazovalo takšnega odnosa. Dogovorili smo se, da naj preteče nekaj časa in da bomo videli, kako bo pozneje ... Ne moremo odpovedati vseh mojih prihodnjih pogodb samo zato, ker menijo, da sem preblizu Putinu," je še dodala.

V Metu jo je nato v naslovni vlogi v operi Turandot nadomestila ukrajinska sopranistka Ljudmila Monastirska, v novembrskih uprizoritvah opere Don Carlo pa bo namesto nje nastopila italijanska sopranistka Eleonora Buratto.

Za nemški tednik Die Zeit je glede javne opredelitve proti Putinu dejala, da tega "nihče v Rusiji ne more. Putin je še zmeraj predsednik Rusije. Še zmeraj sem ruska državljanka, tako da česa takega ni mogoče narediti. Ali razumete? Zato sem zavrnila takšno izjavo." Leta 1971 v ruskem mestu Krasnodar rojena sopranistka ima sicer od leta 2006 tudi avstrijsko državljanstvo.

Direktor Metropolitanske opere Peter Gelb. Foto: AP
Direktor Metropolitanske opere Peter Gelb. Foto: AP

Direktor Meta pa je po poročanju New York Timesa dejal, da je bila sopranistka zadržana med njunim zadnjim pogovorom in da mu je rekla, da mora svoji državi stati ob strani. "S Putinom je neločljivo povezana. To je čez leta dokazala ideološko in z dejanji. Ne vidim nobenega načina, da bi lahko naredili preobrat nazaj," je še dejal Gelb za New York Times.

"Res sem videl, da trpi v tem položaju."
A v zadnjih mesecih so številne ustanove znova angažirale to rusko operno zvezdnico za prihodnje nastope. Med drugim bo nastopila v Berlinski državni operi, glede česar je direktor te hiše Matthias Schulz dejal za portal Opera Wire: "Res sem videl, da trpi v tem položaju." Dodal je, da se mu "ne zdi primerno prositi, naj se bolj distancira od Putina, glede na tveganja, s katerimi bi se lahko soočila kot ruska državljanka. Še zmeraj ima družino, ki živi v Rusiji."

Sopranistka z možem, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom na Ljubljana festivalu v letu 2020. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Sopranistka z možem, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom na Ljubljana festivalu v letu 2020. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V članku v New York Timesu je mogoče prebrati še, da je Ana Netrebko v zadnjih tednih poskušala pridobiti zaveznike v drugih ameriških ustanovah, vključno s Carnegie Hallom, opero San Francisco in Newyorško filharmonijo. Vendar za zdaj ni dobila nobenega odgovora, še navaja članek.

Nikoli ne reci nikoli ...
Glede njenega vnovičnega sodelovanja z newyorško operno hišo pa je Gelb za New York Times dejal, da "čeprav nikoli ne bi dejal nikoli glede vrnitve Ane Netrebko v Met, si ne bi mogel predstavljati takšnega scenarija, dokler Putin ne odide z oblasti in Netrebko pokaže obžalovanje, na primer z nastopom na dobrodelnem koncertu za Ukrajino". Dodal je: "Če so druge operne ustanove zmožne nekaj dvoumnosti ali racionalizacije, je to njihova težava."

Ana Netrebko se sicer z možem, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom, letos vrača na Ljubljana festival, kjer bosta nastopila 26. avgusta.