Ana Netrebko se je izobraževala na sanktpeterburškem konzervatoriju, kjer jo je
Ana Netrebko se je izobraževala na sanktpeterburškem konzervatoriju, kjer jo je "odkril" Valerij Gergijev in ji odprl vrata Mariinskega gledališča. Foto: EPA

Nastopila naj bi s svojim možem, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovim, in tajvansko mezzosopranistko I-Chiao Shih. Orkester je v torkovi izjavi pojasnil, da bodo imetnikom vstopnic ponudili vračilo kupnine.

51-letna Ana Netrebko, ki ima sicer rusko in avstrijsko državljanstvo in živi na Dunaju, je bila med najbolj priljubljenimi v klasični glasbi vse do lani. Ni namreč izpolnila zahteve, da med vojno v Ukrajini javno odreče svojo podporo Vladimirju Putinu, zato so jo v newyorški Metropolitanski operi (Met) umaknili s programa nastopov.

Ponekod so njene koncerte odpovedali, niz koncertov je odpovedala tudi sama, ponekod pa je koncerte izvedla, denimo v operi Monte Carlo. Poleti je z Ejvazovim nastopila tudi v Sloveniji, v Cankarjevem domu. Pri Festivalu Ljubljana so odločili, da koncert ostane na sporedu, čeprav je Ukrajinska skupnost Slovenije s peticijo pozvala k njegovi odpovedi.

Sorodna novica Ana Netrebko v intervjuju za nemški časopis: "Nisem izdajalka svoje domovine"

Umetnica sicer načrtuje koncerte v bližnji prihodnosti, v Hongkongu 9. in 11. marca ter v Tokiu 15. marca. Predvidoma bo odprla sezono ob 100. obletnici italijanske Arene di Verona, ki bo 16. junija. Njen menedžer Miguel Esteban je dejal, da odločitve ne komentira. "Ana je bila pripravljena in zmožna zapeti svojim oboževalcem v Tajpeju. Po razpravah, ki so se začele januarja 2022, je bilo to povabilo uradno predlagano in sprejeto septembra 2022."

"Žalostno je, da je nekdo dovolil, da disonantni glasovi manjšine prikrajšajo večino, da bi slišala enega najlepših opernih glasov današnjih dni," je dejal za ameriško tiskovno agencijo AP.

V preteklosti veljala za podpornico Kremlja, vojno obsodila
Pevko je sicer leta 2008 Putin ovenčal s priznanjem ljudske umetnice Rusije. V preteklih letih je veljala za podpornico Kremlja. Na sanktpeterburškem konservatoriju jo je na začetku kariere "odkril" Valerij Gergijev in ji odprl vrata Mariinskega gledališča.

Sorodna novica Ana Netrebko se umika z odrov: "Ljubim svojo domovino, a sem proti vojni"

Leta 2014 je bila fotografirana z zastavo ozemelj pod ruskim nadzorom v Ukrajini, potem ko je donirala milijon rubljev operni hiši v Donecku, ukrajinskem mestu, ki ga nadzorujejo proruski separatisti. A je posnetek po njenih besedah nastal v Sankt Peterburgu.

Na fotografiji stoji ob proruskem aktivistu iz Donecka Olegu Carovu, v rokah pa držita razgrnjeno zastavo Novorusije, samooklicane konfederacije mednarodno nepriznanih Ljudske republike Lugansk in Ljudske republike Doneck na vzhodu Ukrajine.

Sorodna novica "Ruski umetniki, če se opredelijo proti Putinu, tvegajo več, kot je bil pripravljen tvegati Nato"
Sorodna novica Ana Netrebko od Metropolitanske opere zahteva več kot 330 tisoč evrov odškodnine

"Prosil je, ali se lahko fotografira z mano, nenadoma je iz torbe potegnil zastavo in rekel: 'Imam darilo za vas.' Nisem bila pripravljena. Nisem vedela, kaj mi je bilo potisnjeno v roko, to je bila moja krivda," je dejala v intervjuju za nemški časopis Die Zeit. "Nikoli nisem potovala na vojno območje, nikoli," je še dodala.

Operna diva je predtem v zapisu na Facebooku poudarila, da ni prav, da umetnike ali druge javne osebnosti silijo, da javno izražajo svoja politična mnenja in obsojajo svojo domovino. "To bi morala biti svobodna odločitev. Tako kot številni moji kolegi tudi sama nisem politična oseba. Nisem politični strokovnjak. Sem umetnica in moj cilj je združiti ljudi prek političnih meja," je zapisala.

Do napada na Ukrajino se je lani opredelila takole: "Sem proti tej vojni. Sem Rusinja in ljubim svojo državo, vendar imam veliko prijateljev v Ukrajini. Zaradi bolečine in trpljenja, ki ju doživljam, se mi trga srce. Želim si, da se ta vojna konča in da ljudje živijo v miru. Za to upam in molim."