Astor Piazzolla (1921–1992). Foto: Discogs
Astor Piazzolla (1921–1992). Foto: Discogs

"Srečanje z občinstvom je znak okrevanja," je dejal intendant Scale Dominique Meyer. Dodal je, da so opera, glasba in balet namenjeni vsem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica 100 let od rojstva Astorja Piazzolle, iz čigar glasbene genialnosti se je porodil novi tango

Radikalno predrugačenje tradicionalnega tanga
S koncerti se bodo poklonili leta 1921 rojenemu bandoneonistu, skladatelju in vodji številnih glasbenih sestavov Astorju Piazzolli, ki velja za najpomembnejše ime v zgodovini tanga na svetu. V 70. in 80. letih preteklega stoletja je v tango vpeljal elemente klasične in džezovske glasbe, a mu je revolucioniranje tradicionalnega tanga nakopalo tudi precej srda v domovini.

"Dejali so mi, da se mi je zmešalo, da sem Marsovec – vse, le človek tanga ne. Nekdo me je pretepel na ulici pred kabaretom, ker sem po njegovih besedah spreminjal glasbo! Menim, da je šlo za čustveno težavo. Toda tradicionalni tango je dolgočasen. Ponavlja se – iste stare melodije, iste poceni harmonije. Igraš kot robot. Hotel sem narediti spremembo – to imam v krvi. Našel sem nov način skladanja in nov način igranja, nov izraz. Zapomniti si morate: Argentinci so čustveni," je povedal Piazzolla, ki je umrl leta 1992.

"Vedno je pomemben prvi korak"
Orkester, zbor in balet milanske Scale bodo na koncertih na prostem predstavili repertoar, ki bo vključeval med drugim vse od džeza pa do Antonia Vivaldija, Gaetana Donizettija, Johannesa Brahmsa, Johanna Sebastiana Bacha in Sergeja Rahmaninova.

Sorodna novica Kakor po bombardiranju tako po zdajšnjih omejitvah: milanska Scala se odpira 11. maja

Za 14. julij načrtujejo še dan odprtih vrat v operni hiši, ko bo na programu prav tako glasba Giuseppeja Verdija, Gioachina Rossinija in Giacoma Puccinija.

Intendant Meyer je za AFP povedal še, da je pobuda namenjena temu, da stopijo naproti gledalcem, namesto da čakajo, da ti pridejo v gledališče. Namenjena je ljudem, ki po navadi ne pridejo v operno hišo, morda tudi zaradi cen vstopnic ali pa jim prizorišče vzbuja strah. "Vedno je pomemben prvi korak, zato ga bo naredila Scala," je dodal Meyer. Poleg tega nameravajo v prihodnji sezoni znižati cene določenih abonmajev.

Scala je po šestih mesecih zaprtja zaradi novega koronavirusa vrata znova odprla 11. maja.