Daniel Barenboim med dirigiranjem mladim profesionalnim glasbenikom iz arabskega sveta in Izraela, ki jih je povezal pod streho akademije Barenboim-Said. Foto: EPA
Daniel Barenboim med dirigiranjem mladim profesionalnim glasbenikom iz arabskega sveta in Izraela, ki jih je povezal pod streho akademije Barenboim-Said. Foto: EPA
Michael Naumann
Direktor akademije Michael Naumann ob navedku Daniela Barenboima, ki pravi: "Glasba stoji v središču tega, kar označujemo kot človeško." Foto: EPA
Dvorana, poimenovana po glasbeniku Pierru Boulezu, lahko sprejme okoli 680 poslušalcev. Tukaj na posnetku, ki je nastal letošnjega poletja, ko so v njej še potekala gradbena dela. Foto: EPA

Daniel Barenboim, sicer državljan Argentine, Izraela, Palestine in Španije, je med drugim tudi glasbeni direktor Berlinske državne opere in Staatskapelle v Berlinu. Sveži projekt je namenjen mladim profesionalnim glasbenikom, ki se bodo tako pod streho akademije naučili poslušati drug drugega in se na ta način tudi učili drug od drugega, je povedal Barenboim. Kot poglavitno vodilo akademije je izpostavil: "Empatija, in ne le simpatija."

Projekt v izgnanstvu, kakor so poimenovali program, tako v svojem bistvu ni političen, temveč humanističen projekt. Ob tem je Barenboim navedel filozofa Martina Buberja: "'Jaz' ne more obstajati brez 'ti'" - in temu načelu bodo sledili na akademiji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Poleg poučevanja igranja instrumentov bodo študente poučevali tudi o humanističnih vedah. S pomočjo dodatnega študija filozofije, zgodovine in literature naj bi se študenti naučili kljub vsem obstoječim razlikam razviti ploden dialog, je povedala Ronnie Mann, akademska direktorica akademije. To bodo izvajali po vzoru West Eastern Divan Orchestra, ki ga je Barenboim leta 1999 ustanovil z ameriško-palestinskim literarnim znanstvenikom Edwardom Saidom (1935-2003) v Weimarju, prav tako z namenom združevanja mladih arabskih in izraelskih glasbenikov.

Od skladišča do nove koncertne dvorane
Zvezna dežela Berlin je novoustanovljeni akademiji, ki nosi ime Barenboim-Said-Akademie, namenila nekdanje skladišče kulis Berlinske državne opere na znameniti aveniji Unter den Linden. Za prenovo tega nekdanjega skladišča je nemška vlada v preteklosti že namenila 20 milijonov evrov. Sicer pa projekt financira zvezna vlada z 21,4 milijona evrov.

Preostali del celotnih stroškov, ki znašajo 35,1 milijona evrov, pa je zagotovljen iz sponzorskih sredstev. Od zvezne vlade naj bi akademija sredstva prejemala od leta 2017 - sprva 5,5 milijona evrov na leto, od leta 2019 pa bo letno prejela sedem milijonov evrov. Po besedah nemške pooblaščenke za kulturo Monike Grütters je tako tudi Nemčija prispevala k mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu.

V tekočem študijskem letu so prejeli okoli 300 prijav kandidatov, predvsem iz arabskega sveta, vendar tudi iz drugih držav. Od tega so izbrali okoli 90 študentov za usposabljanje in skupno muziciranje pod okriljem akademije.

Z ustanovitvijo te akademije je nemška prestolnica tako bogatejša za novo glasbeno dvorano, ki jo je zasnoval ameriški arhitekt Frank Gehry in so jo poimenovali po francoskem skladatelju, dirigentu, pianistu in publicistu Pierru Boulezu, ki je umrl letošnjega januarja. Načrtuje se, da bo dvorana, ki lahko sprejme za približno 680 poslušalcev, poleg nastopov študentov ponudila tudi siceršnji redni koncertni program.