Foto: EPA
Foto: EPA

Mladi, med 18. in 25. letom starosti bodo lahko v naslednji sezoni vstopnico za znamenito milansko operno hišo La Scala kupili že za dva evra, je napovedal italijanski minister za kulturo Alberto Bonisoli.

"Kultura lahko mladim pomaga"
Novico je minister sporočil po srečanju z direktorjem opere La Scala Alexandrom Pereiro.

"Pobuda je namenjena novim generacijam, ki imajo zadržke do kulture. Kadar bodo občutili nelagodje, jim kultura sicer ne bo prinesla rešitve, lahko jim pa pomaga," je ministrove besede povzela Ansa.

Predlog je minister posredoval še 14 opernim ustanovam po Italiji. Kot je povedal, je bil povsod sprejet.

Epicenter milanske družbene in kulturne elite
Scala, epicenter milanske družbene in kulturne elite, je vrata za obiskovalce odprla davnega leta 1778 pod pokroviteljstvom cesarice Marije Terezije. Na njenem odru je premiero doživelo ogromno antologijskih del italijanske opere. Najtesneje je seveda povezana z opusom Giuseppeja Verdija.

V njej so pripravili praizvedbe Verdijevega Otella in Puccinijeve Turandot in gostili vsa najbolj slovita imena svetovne opere. Scala je bila na primer eden najljubših odrov slavne pevke Marie Callas, velik pečat pa je na njej pustil tudi tenorist Giuseppe di Stefano.

Operna hiša ima bleščečo podobo iz 18. stoletja, tehnično pa se lahko kosa z drugimi vrhunskimi hišami, kot sta newyorška metropolitanka in operna hiša Covent Garden.


Vabljeni k ogledu več fotografij milanske Scale v galeriji spodaj.