Filharmonični orkester milanske Scale bo v Cankarjevem domu izvedel Beethovnov Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru
Filharmonični orkester milanske Scale bo v Cankarjevem domu izvedel Beethovnov Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru "Imperator", op. 73. ter Dvoržakovo Simfonijo št. 8 v G-duru, op. 88. Foto: Ljubljana festival
Riccardo Muti
Riccardo Muti je bil glavni dirigent Filharmoničnega orkestra milanske Scale od leta 1987 do leta 2005 in velja, da je odločno prispeval k umetniškemu razvoju tega orkestra. Foto: Reuters

Sloviti orkester bo drevi v sklopu svoje turneje nastopil na festivalu Ljubljana, kar bo eden izmed vrhuncev letošnjega festivala. Dirigent koncerta v Cankarjevem domu bo Andrej Borejko, ki je zaradi zdravstvenih razlogov zamenjal Christopha Eschenbacha. Na sporedu so dela Beethovna in Dvoržaka, kot solist bo nastopil Jan Lisiecki na klavirju.

Sodelovanja z več uglednimi dirigenti
Sicer pa je orkester v svoji bogati zgodovini sodeloval z uglednimi dirigenti, kot so Georges Pretre, Lorin Maazel, Wolfgang Sawallisch, Zubin Mehta ali Leonard Bernstein. Pa tudi z Valerijem Gergijevom in Danielom Barenboimom, ki sta danes častna člana orkestra.

Riccardo Muti prispeval k umetniškemu razvoju
Na več kot 90 koncertih mu je dirigiral tudi Carlo Maria Giulini. Riccardo Muti, ki je bil glavni dirigent od leta 1987 do leta 2005, pa je odločno prispeval k umetniškemu razvoju orkestra. Njegovo poslanstvo je nadaljeval Riccardo Chailly, ki je bil leta 2015 imenovan za glavnega dirigenta.

Koncerti pred stolnico za široko občinstvo
Orkester milanske Scale pa od leta 2013 dalje vsako leto tradicionalno pripravi koncert na trgu pred milansko stolnico, ki ga obišče več kot 40.000 ljudi.

Posebno pozornost posvečajo repertoarju sodobne glasbe, saj že od začetka delovanja vsako leto izvedejo delo skladatelja našega časa. V zadnjih 35 letih so priredili več kot 800 mednarodnih koncertov.

Drevišnji koncert v Cankarjevem domu se začne ob 20. uri.