Pri 87 letih bo Morricone izdal kompilacijski album Morricone 60. Foto: EPA
Pri 87 letih bo Morricone izdal kompilacijski album Morricone 60. Foto: EPA
false
S Tarantinom ob italijanski premieri filma Podlih osem, za katerega filmsko glasbo je prejel svojega prvega oskarja. Foto: EPA
false
Album bo letos posnel s Češkim nacionalnim simfoničnim orkestrom, katerega izvedba njegovih del je izjemna, kot pravi. Foto: EPA

Pri 87 letih Morricone ne počiva. Potem ko je februarja prejel oskarja za glasbo za film Podlih osem Quentina Tarantina, se vrača k založbi Decca z lastno idejo. 60 let profesionalne kariere bo zaznamoval s posebnim albumom, naslovljenim Morricone 60.

Novi posnetki s Češkim nacionalnim simfoničnim orkestrom
Na albumu bo izbor glasbe, vse od tiste, ki jo je ustvaril za špageti vesterne, kot sta Dober, grd, hudoben in Bilo je nekoč na Divjem zahodu, do uspešnic za film Cinema Paradiso. Skladbe bo posnel s Češkim nacionalnim simfoničnim orkestrom, ki ga bo vodil sam. "Njihova izvedba mojega dela je zares izjemna," skladatelj deli navdušenje nad tem posebnim trenutkom za svoje delo in orkestrom, s katerim bo pripravil album.

Velikana filmske glasbe je do tega dogovora pripeljal tudi letošnji oskar, zanj prvi, pa čeprav je doslej prejel že šest nominacij, leta 2007 tudi posebno nagrado Akademije za "velike in raznolike prispevke k umetnosti filmske glasbe", njegovega vpliva na filmsko in drugo glasbo pa nihče ne more zanikati. V šestih desetletjih je ustvaril glasbo za več kot 500 filmov, tudi za najprepoznavnejše italijanske vesterne Sergia Leoneja iz 60. let. Prav tako je navdihoval več generacij popularnih glasbenikov v različnih žanrih, od rocka in hip hopa do metala in elektronske glasbe.

Nikoli ne moreš reči, kdaj boš prenehal
Res pa se nikoli ni želel podrediti pravilom "hollywoodske igre". Vse življenje je ostal v Rimu in nikoli se ni naučil angleško. Nekoč je celo zavrnil ponudbo za brezplačno stanovanje v Hollywoodu.

In čeprav je pri svojih 35 letih ženi Marii rekel, da bo pri 40 nehal pisati filmsko glasbo, pri tem ni ostalo. "Še vedno sem tu, pišem glasbo za filme, tako da nikoli ne moreš reči, kdaj boš prenehal," je povedal ob svoji veliki turneji My Life In Music (Moje življenje v glasbi) preteklo leto, ki so jo nekateri brali kot končevanje skladateljeve kariere.