Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Ker je bil zaradi epidemije novega koronavirusa marca finalni izbor odpovedan, so se v uredništvu glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija odločili za interni izbor, ki je v torek potekal v prostorih Televizije Slovenija.

Žirijo, ki je izbor opravila na podlagi posnetkov polfinalnih nastopov, so sestavljali Maja Kojc (predsednica), Gorjan Košuta in Simon Dvoršak.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zmagovalec pravi, da je zelo vesel in počaščen, da je izbran za letošnjega predstavnika Slovenije ter da se bo maksimalno potrudil. "Upam, da se bo kljub tem čudnim in nepredvidljivim časom vse normalno odvilo." Letošnje tekmovanje bo potekalo v Zagrebu, vendar je bilo zaradi pandemije prestavljeno, zaradi trenutnih razmer pa tudi novega datuma še niso določili.

Tudi več časa za vajo ne odtehta skupnega muziciranja, koncertov in tekmovanj
"Epidemija je za nas glasbenike vsekakor bila zelo pusto in dolgočasno obdobje. Kljub temu da smo mnogi poskušali poiskati dobre plati karantene, recimo več časa za vadenje. To vsekakor ne odtehta razburljivega tempa življenja glasbenika, ki je polno skupnega muziciranja, druženja, vaj, koncertov, tekmovanj in seminarjev," je še dodal hornist, ki prihaja iz Komna na Krasu in trenutno zaključuje tretji letnik na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani v razredu profesorja Boštjana Lipovška.

Evrovizijski mladi glasbeniki 2020: Polfinalni nastop Sebastijana Bude najdete na 00:18:03.

Evrovizijski mladi glasbeniki je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka na dve leti od leta 1982 in ga organizirajo članice Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Tekmovanje je namenjeno glasbenikom med 12. in 21. letom starosti.

Slovenija se lahko pohvali z veliko izvrstnimi uspehi na tekmovanju: med drugim s tretjim mestom violončelistke Karmen Pečar leta 2002, z zmago flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugim mestom pianista Urbana Staniča leta 2014 in drugim mestom violinista Nikole Pajanovića leta 2018.