Prva dama bosanskega sevdaha Amira Medunjanin bo blejsko Festivalno dvorano v plašč sevdalink ogrnila 29. julija. Foto: Festival Okarina / Edvin Kalić
Prva dama bosanskega sevdaha Amira Medunjanin bo blejsko Festivalno dvorano v plašč sevdalink ogrnila 29. julija. Foto: Festival Okarina / Edvin Kalić
Gocoo
Blejsko promenado bodo 1. avgusta pretresli Gocoo in njihovih 40 tradicionalnih japonskih bobnov taikos. Foto: Festival Okarina
false
Pianist in skladatelj Omar Sosa (na sredini), sedemkratni nominiranec za grammyja, ter večkrat nagrajeni senegalski virtuoz kore in pevec Seckou Keita (prvi z leve) sta skupaj posnela album Transparent Water, ki ga bosta v Festivalni dvorani Bled predstavila s tolkalcem Gustavom Ovallesom. Foto: Festival Okarina
Orchestra Baobab
Z novim albumom Made in Dakar se vrača zasedba Orchestra Baobab, ki je utrpela šestnajstletni premor, vendar njen plamen v resnici ni nikoli čisto ugasnil, dosega nemogoče. Foto: Festival Okarina
Vieux Farka Touré
Blejska promenada prinaša 4. avgusta koncert virtuoznega kitarista Vieuxa Farke Touréja, sina legendarnega kitarista Alija Farke Touréja, predstavnika mlajše generacije vrhunskih glasbenikov iz Malija. Foto: Festival Okarina

Program letošnje, 27. izvedbe prinaša enajst koncertov, med katerimi še posebej izstopajo ikone afriške glasbe, zasedba Orchestra Baobab, večkratna grammyjevka, pianistka Hiromi, prva dama bosanskega sevdaha Amira Medjunanin, nato pa še Omar Sosa, ki bo združil moči s Seckoujem Keito, ter malijski kitarist Vieux Farka Touré.

V MMC-jevi nagradni igri lahko z malo znanja in sreče osvojite ali dve vstopnici za sobotni koncert (29. julij) Amire Medjunanin (vprašanje: Kako je naslov aktualnega albuma te prve dame bosanskega sevdaha?) ali dve vstopnici za ponedeljkov koncert (31. julij) Hiromi (vprašanje: Katerega leta je Hiromi nazadnje koncertirala v Sloveniji?). Svoje odgovore pošljite na mmc-kultura@rtvslo.si najpozneje do 28. julija do 12. ure in ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov.

NAGRADNO IGRO SMO ZAKLJUČILI IN IZŽREBANCA OBVESTILI O NAČINU PREVZEMA VSTOPNIC.

Na Festivalu Okarina, za katerega program že vse od nastanka skrbi Leo Ličof, je v dobrega četrt stoletja na Bledu nastopilo že več kot 250 glasbenih zasedb in posameznikov z vseh celin. Festival, ki nosi ime po glineni piščali, poteka pod okriljem Zavoda za kulturo Bled.

Za odprtje sodobna korejska etno zasedba
Letošnji festival na Blejskem gradu odpira četrtkov koncert sodobne etno zasedbe Duo Bud, ki deluje kot projektna skupina v okviru produkcije Bud. Zasedba deluje pod vodstvom So-ra Kim, ki igra korejski boben jangu in je pobudnica različnih projektov sodelovanja. Od leta 2015 zasedba vsakoletno sodeluje z različnimi glasbeniki, s katerimi so predstavili harmonijo bobna jangu in korejskih cimbal jangeum. Letos nameravajo ustvariti nove glasbene različice na podlagi harmonije janguja in korejskih citer gajageum.

Sevdah, način življenja in pripoved
Amira Medunjanin
, ki jo nekateri imenujejo tudi bosanska Billie Holiday, se je rodila v Sarajevu v času, ko je bila priljubljenost tradicionalne glasbe v nekdanji Jugoslaviji na vrhuncu. Zanjo je sevdah od nekdaj imel poseben pomen, sevdalinke, ki se jih je naučila od matere, so se ji zdele najlepše pesmi. Iz navdušenja nad ustnim izročilom svoje domovine se je posvetila oblikovanju edinstvenega glasu, s katerim želi do polnosti raziskati izrazno moč sevdalink. Več let si je prizadevala najti ljudi, ki bi z njo delili svoje poglede na sevdah, in najboljši način, kako te poglede udejanjiti. Sobotni koncert je bo organiziran v Festivalni dvorani Bled.

Hipnotična in čarobna glasba pianistke in harfista
V ponedeljek se v Festivalni dvorani Bled obeta koncert japonske pianistke Hiromi, z grammyjem nagrajene glasbenice, ki bo nastopila s kolumbijskim harfistom Edmarjem Castañedo. Hiromi je tega kulture spajajočega glasbenika prvič slišala na festivalu v Montrealu in takrat jo je povsem prevzel. Dvojec teh dveh inovativnih glasbenikov na podlagi njune globoke glasbene povezave ustvarja nove zvočne svetove sijajne virtuoznosti, neverjetne iznajdljivosti in osupljive lepote.

Improvizacijska svoboda iz studia na oder
Pianist in skladatelj Omar Sosa, sedemkratni nominiranec za grammyja, ter večkrat nagrajeni senegalski virtuoz kore in pevec Seckou Keita sta skupaj posnela album Transparent Water, ki ga bosta v Festivalni dvorani Bled predstavila s tolkalcem Gustavom Ovallesom. Tako Sosa kot Keita sta priznana glasbena pustolovca, njuna dediščina sega od džeza do latina in afriških zvenov. Album Transparent Water velja za manifestacijo improvizacijske svobode in veselja Sose ob skupnem umetniškem izražanju s Keito, ki je za svoj najnovejši solo album 22 String nedavno prejel nagrado songlines za najboljši album v letu 2016 za območje Afrike in Bližnjega vzhoda in bil nominiran za najboljšega glasbenika. Po izidu albuma so se vsi trije podali na turnejo.

Zasedba, ki je oživila senegalsko prestolnico
Blejsko promenado bo v četrtek, 3. avgusta, zasedla senegalska zasedba Orchestra Baobab, ikonični afriški bend, ki združuje snovalce najbolj prefinjenih in značilnih popzvokov na svetu. Ko so po nastanku leta 1970 začeli spajati afro-kubanske ritme ter portugalske melodije s kongovsko rumbo, highlifom in paleto lokalnih slogov, so v domovini zagnali pravi glasbeni preporod. Na novem albumu Made in Dakar, s katerim se vračajo k svojim koreninam s klubov in ulic domačega mesta, najdemo serijo novih pesmi, a tudi predelanih biserov iz njihove siceršnje diskografije. Ta obsega dvajset albumov, od katerih nekateri segajo vse do vajeniškega obdobja danes kultne zasedbe.

Novi zvoki malijskih glasbenikov mlajše generacije
Vieux Farka Touré iz Malija, znan tudi kot saharski Hendrix, je sin legendarnega kitarista Alija Farke Touréja. Zvest ostaja koreninam očetove glasbe, vendar jim dodaja tudi elemente rocka, latino glasbe in druge afriške vplive. Odlikujejo ga umetniška globina, velik slogovni razpon skladb kot tudi izjemno energični in sproščeni nastopi v živo. Vieux z vsakim novim projektom razširi obzorja, sprejme nove izzive in še dodatno okrepi svoj ugled enega najbolj nadarjenih in najbolj inovativnih glasbenikov na svetu. Letos aprila je izšel njegov najnovejši album Samba, ki je bil posnet v živo pred maloštevilnim občinstvom, kritiki pa ga označujejo za njegovo najboljšo, najbolj zaokroženo in najzrelejšo stvaritev. Vieux Farka Touré bo nastopil v petek, 4. avgusta, na blejski promenadi.

Ob navedenih koncertih bodo na Festivalu Okarina nastopili še La Negra – Colores iz Španije, Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora, Klemen Torkar in Janja Hvala: Ljudska z’godba, bobnarska zasedba Gocoo iz Japonske, Chaâbi-Flamenco (Juan Carmona & Ptit Moh) in mednarodni glasbeni kolektiv Kefaya, ki bo 6. avgusta sklenil letošnjo izvedbo festivala.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-kultura@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.