Skladatelj Ennio Morricone je zaslovel po ponarodelih skladbah za
Skladatelj Ennio Morricone je zaslovel po ponarodelih skladbah za "špageti vesterne" Sergia Leoneja iz 60. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Gre za dobrodelni koncert za brezdomce v okviru obhajanja jubileja, na katerem v Rimu pričakujejo 6.000 romarjev iz vse Evrope.

Za stolnico in kmetijsko šolo na afriški celini
V papeški dvorani bodo namenili 6.000 sedežev brezdomcem, za koncert pa bodo brezplačno razdelili še približno 3.000 vstopnic. Z donacijami, ki jih bodo ob tem dobili, bo Vatikan financiral gradnjo stolnice v Ugandi in kmetijske šole v Burkina Fasu, je poročanje Radia Vatikan povzela avstrijska tiskovna agencija APA.

Opominjanje na brezdomstvo
Iz različnih evropskih držav bo v Rim sredi novembra na povabilo papeža Frančiška romalo več tisoč brezdomcev in pomoči potrebnih. Pričakujejo približno 6.000 romarjev, da bi z njim v svetem letu usmiljenja obhajali jubilejni praznik fratello (brat). Papeževa želja je bila, da bi se slovesnosti udeležili tudi revni in brezdomci.

To romanje v Rim bi jim ponudilo priložnost, da se med seboj spoznajo in izmenjajo izkušnje, Evropo pa bi opozorilo na stisko ljudi oziroma izpostavilo vprašanje brezdomstva.
Morricone bo s simfoničnim orkestrom in zborom Akademije sv. Cecilije iz Rima izvedel odlomke iz svojih najbolj znanih del.

Skladatelj glasbe za špageti vesterne
Ennio Morricone (1928), ki je kariero začel kot trobentač, je zaslovel po ponarodelih skladbah za t. i. špageti vesterne Sergia Leoneja iz 60. let prejšnjega stoletja. Delal je z režiserji, kot so Brian De Palma, Pier Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Pedro Almodovar in Oliver Stone.

Prejel je številne nagrade, tri grammyje, dva zlata globusa, oskarja za glasbeno podlago za Tarantinov film Podlih osem, oskarja za življenjsko delo in nagrado polar, ki velja za Nobelovo nagrado za glasbo.