Skorajk leto dni potem, ko so Pankrti napolnili ljubljansko Halo Tivoli, se začetkov jugoslovanskega punka spominjajo še v Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO
Skorajk leto dni potem, ko so Pankrti napolnili ljubljansko Halo Tivoli, se začetkov jugoslovanskega punka spominjajo še v Zagrebu. Foto: MMC RTV SLO

Obiskovalcem Tvornice kulture so se po treh desetletjih ponovno predstavili Zoran Predin in Lačni Franz, Peter Lovšin in Španski borci, Jura Stublić in Film, Vlada Divjan in Nevladina organizacija, Darko Rundek, Električni orgazam, Davorin Bogović ter Jasenko Houra iz Prljavog kazališta.
Program je bil zamišljen tako, da je vsak izvajalec odigral nekaj najbolj znanih pesmi s svojih prvih albumov ter se na ta način vrnil v čas svojih legendarnih koncertov v zagrebških klubih Lapidarij in Kulušić.

Pankrti zagnali hrvaški punk
Na razvoj hrvaške novovalovske in punk scene je imel po besedah zagrebških glasbenih kritikov ključno vlogo prav prvi koncert ljubljanskih Pankrtov v zagrebški Galeriji študentskega centra konec leta 1977. V Zagrebu so se tega dogodka spomnili že pred slabim mesecem v galeriji Forum, kjer so odprli fotoretrospektivo Nč se ne premakne - Pankrti 30 let.

Sicer pa pripada čast začetnika hrvaške novovalovske in punk scene singlu, ki ga je leta 1978 predstavilo Prljavo kazalište. Sledile so male plošče Azre in Filma ter reških Paraf. Beograjski punkerji pa so se prvič predstavili leta 1980 s kompilacijami Paket aranžman, na katerih najdemo skladbe skupin Šarlo akrobata, Električni orgazam in Idoli.