Pankrtom je 1. decembra uspelo razprodati Halo Tivoli. Foto: MMC RTV SLO
Pankrtom je 1. decembra uspelo razprodati Halo Tivoli. Foto: MMC RTV SLO

Koncert, ki je 5. novembra leta 1982 pretresel Dom Svobode v Šentvidu, odmeva še danes, saj so Pankrti spet izdali koncertni album Svoboda '82. Na njem je mogoče prisluhniti nekaj največjim uspešnicam legendarne zasedbe, kot so Za železno zaveso, Totalna revolucija, Jest sm na liniji in drugim.

Na posnetku koncerta se predstavljajo Pankrti v rahlo spremenjeni zasedbi - Peter Lovšin, Dule Žiberna, Bogo Pratnar, Matjaž Gantar in Slavc Colnarič. Leta 1977 združena skupina je v svoji karieri poskrbela za pet studijskih albumov - Dolgcajt, Državni ljubimci, Rdeči album, Pesmi sprave, Sexpok - , nekaj malih plošč, koncertnih albumov in kompilacij.

V zlato dobo punka
Album Svoboda '82 popelje vse oboževalce punka 25 let nazaj v "čase, ko so, hote ali ne, punkerji imeli glavno besedo pri kritiki družbe, ko je glasba imela močno sporočilo, ko ni bila izpiljena do vsake drobne malenkosti, ampak je bila iskrena, spontana, pristna in glasna". Posnetek koncerta enega izmed prvih punkovskih skupin pri nas, ki je v širši javnosti sprva žela zgražanje in kritike, je posnel Miro Bevc.