Posnetek s festivala v letu 2019, ko se je lahko še brez pomislekov več dogodkov odvilo v zaprtih prostorih. Foto: Edinburgh International Festival
Posnetek s festivala v letu 2019, ko se je lahko še brez pomislekov več dogodkov odvilo v zaprtih prostorih. Foto: Edinburgh International Festival

Po besedah festivalskega direktorja Fergusa Linehana je zdaj čas za pogled v prihodnost glede pandemije, festival pa je opisal kot skrbno organizirano vrnitev k nastopom v živo. Sprejeli so številne varnostne ukrepe, prav tako se bo letošnja izvedba odvijala pod prezračevanimi paviljoni.

Kljub omejitvam napovedanih več kot 170 dogodkov
Pandemija bo omejila tudi gledališke in plesne produkcije v letošnji izdaji, kljub temu organizatorji napovedujejo več kot 170 dogodkov ‒ od tega veliko koncertov, piše The Guardian.

Tokratni mednarodni festival v Edinburgu se bo odvil med 7. in 29. avgustom. Foto: EPA
Tokratni mednarodni festival v Edinburgu se bo odvil med 7. in 29. avgustom. Foto: EPA

Na odrih letošnjega festivala se bodo med drugim zvrstili Simon Rattle, ki bo vodil Londonski simfonični orkester, Damon Albarn (član Gorillaz in Blur) in Laura Mvula. Slišati bo mogoče tudi violinistko Nicolo Benedetti, ki bo na festivalu nastopila kot solistka, v zasedbi Benedetti Baroque Orchestra in še ob izvedbi Zgodbe o vojaku Igorja Stravinskega.

Na sporedu so tudi Kraljevi filharmonični orkester pod taktirko Vasilija Petrenka, orkester Chineke!, Simfonični orkester BBC-ja in Škotski komorni orkester. Kraljevi škotski nacionalni orkester bosta vodila dirigent Valerij Gergijev s pianistom Daniilom Trifonovom in dirigentka Elim Chan s violončelistko Sol Gabetta.

Džez, eksperimentalna glasba, opera ...
Med džezovskimi glasbeniki bodo nastopili Moses Boyd in zasedba The Comet is Coming, med eksperimentalnimi glasbeniki pa bo mogoče slišati Black Midi, Black Country, New Road in Nadine Shah. Nastopili bodo tudi škotska rockovska zasedba The Snuts, ki se je zavihtela na vrh glasbenih lestvic, ter afriška izvajalca Fatoumata Diawara in Ballake Sissoko.

Operne produkcije vključujejo Ariadno na Naksosu Richarda Straussa z Dorotheo Röschmann v naslovni vlogi, Falstaff Giuseppeja Verdija v režiji Davida McVicarja, v predstavi Dido's Ghost pa bo skladateljica Errollyn Wallen prikazala nadaljevanje in poglobitev opere Didona in Enej Henryja Purcella.

Med gledališkimi premierami sta napovedani predstavi Medicine Eda Walsha s tematiko duševnega zdravja in Alan Cumming Is Not Acting His Age avtorja Alana Cumminga, ki prevprašuje proces staranja.

Tudi brezplačni ogled na spletu
Edinburški festival bo letos prvikrat omogočil brezplačni spletni ogled 21 nastopov. Brezplačen bo tudi dogodek Night Light, kjer bodo nočni sprehajalci v Kraljevem botaničnem vrtu zrli v ognjene skulpture umetnostnega kolektiva Compagnie Carabosse in hkrati v živo prisluhnili tradicionalni škotski glasbi.