John Zorn je leta 1953 v New Yorku rojeni glasbenik. Študiral je klasično kompozicijo. V sedemdesetih letih si je z izbrušeno tehniko altovskega saksofona prislužil spoštovanje džezistov in postal vodilni predstavnik newyorške avantgarde. Foto: Oliver Heisch
John Zorn je leta 1953 v New Yorku rojeni glasbenik. Študiral je klasično kompozicijo. V sedemdesetih letih si je z izbrušeno tehniko altovskega saksofona prislužil spoštovanje džezistov in postal vodilni predstavnik newyorške avantgarde. Foto: Oliver Heisch
Roscoe Mitchell
Roscoe Mitchell je v svoji karieri posnel 87 albumov in napisal več kot 250 skladb. Tokrat bo Ljubljano obiskal s projektom Chicago Quartet. Foto: Organizator
Han Bennink
Han Bennink je predstavnik nizozemskega džeza, ki bo danes odprl jubilejni 50. Jazz Festival Ljubljana. Foto: La Guardia
Začetek 50. Jazz festivala Ljubljana

Letos namreč mineva 50 let od sestanka v Opatiji, kjer so se prisotni glasbeniki in ljubitelji džeza dogovorili o prvem slovenskem džezovskem festivalu.

Kot je v spominih na prvih 10 let džeza v Ljubljani in na Bledu (prvih 7 festivalov je potekalo tam, op. a.) zapisal dr. Urban Koder, so prve festivale zaznamovali predvsem veliki džezovski orkestri in big bandi, festival pa je postal predvsem priložnost za druženje in izmenjavo znanja med glasbeniki. Ob tem dodajmo, da je v preddverju Radia Slovenija postavljena razstava fotografij prvega obdobja Jazz Festivala.

Selitev v Ljubljano je prinesla publiko in razcvet festivala
Po selitvi v Ljubljano, natančneje v Križanke, pa je festival rasel in rasel. Skozi vsa ta leta in desetletja je bila Ljubljana gostiteljica številnih najpomembnejših imen džeza. Ornette Coleman, Cecil Taylor, Dave Liebman, Elvin Jones, Roy Haynes, Jack de Johnette, Max Roach, Pat Metheny, Gilberto Gil in nenazadnje tudi Miles Davis so le nekatera imena med najbolj zvenečimi džezovskimi mojstri, ki so gostovali na ljubljanskem festivalu.

Letošnji festival ima zelo bogat program
Tudi letos velikih imen ne bo manjkalo. Prvo med njimi je seveda John Zorn, eden najbolj cenjenih glasbenikov in skladateljev zadnjih tridesetih let. Njegovo eksperimentalno delo z rockom in džezom ga je kmalu obdalo z energijo kultnega umetnika z množico oboževalcev.
Njegova dela je mogoče slišati po vsem svetu v izvedbi džezovskih in klasičnih glasbenikov. Je izjemno plodovit skladatelj z več kot šestdesetimi (!) albumi, ki so večinoma izšli pri njegovi založbi Tzadik. Tudi zato bo sklepni festivalski dogodek poseben večer Johna Zorna v Križankah.

Jubilej tudi s slovenskim pridihom
Dan pred tem bodo Križanke v znamenju slovenskih glasbenikov. Gost Big Banda RTV Slovenija bo Paquito D'Rivera, Izidor Leitinger pa bo dirigiral nemško-portugalsko-slovenski zasedbi European Movement Jazz Orchestra. Predstavnik mlade generacije bo bobnar Kristijan Krajnčan z mednarodnim projektom KK Contemporary Jazz Ensemble.
Omeniti velja še legendarnega pihalca Roscoe Mitchella s Chicago Quartetom ter zasedbo Powerhouse Sound s saksofonistom Kenom Vandermarkom in dvema članoma avant rock skupine Tortoise, ki bodo nastopili v torek na Metelkovi.

Celoten program festivala si lahko ogledate tukaj!

Začetek 50. Jazz festivala Ljubljana