Kljub odpovedi bodo še naprej ponujali brezplačne digitalne vsebine in pozneje naznanili spletni program orkestra.

To je prvič, da je 178 let stara ustanova odpovedala celotno sezono. Foto: EPA
To je prvič, da je 178 let stara ustanova odpovedala celotno sezono. Foto: EPA

Nismo imeli druge izbire, pravi predsednica in generala direktorica filharmonije Deborah Borda. "Nikoli prej nismo odpovedali celotne sezone, kar ni uničujoče le za moralo glasbenikov in občinstev, ampak s seboj nosi tudi ekonomske posledice," je dejala.
Letošnja sicer ne bo "tiha sezona", a bo celotni orkester pred občinstvom spet nastopil šele septembra prihodnje leto.

Igralo se bo v parkih in na uličnih vogalih
Pripravljajo razširjen zimski in pomladni orkestrski program, ki ga bodo predvajali na spletu, prav tako bodo ponovno zagnali serijo pop-up koncertov z manjšimi ansambli, ki bodo med vikendi brezplačno zaigrali v parkih in na uličnih vogalih.

V Newyorški filharmoniji predvidevajo, da bodo imeli v zadnjem fiskalnem letu približno deset milijonov ameriških dolarjev čiste izgube, za odpovedano sezono 2020/2021 pa pričakujejo 20 milijonov ameriških dolarjev izgube pri dohodkih od prodaje vstopnic.

Newyorška filharmonija se trenutno pogaja z glasbeniki, ki prejemajo 75 odstotkov osnovne plače. Foto: EPA
Newyorška filharmonija se trenutno pogaja z glasbeniki, ki prejemajo 75 odstotkov osnovne plače. Foto: EPA

Odpustili so oziroma na prisilne dopuste poslali skoraj polovico administrativnih delavcev, zaposlenim z letno plačo, ki presega 100.000 ameriških dolarjev, pa so izplačila zmanjšali za do 30 odstotkov. Ustanova se trenutno pogaja z glasbeniki, ki prejemajo 75 odstotkov osnovne plače, kar je približno 2200 ameriških dolarjev na teden.

Dolgotrajno zatišje na odru dvorane David Geffen v centru Lincoln na Manhattnu, kjer newyorška filharmonija nastopa, bi morda lahko izkoristili za dolgo načrtovano obnovo. Izboljšava akustike v ustanovi, ki je začela delovati leta 1962, so bila načrtovana do maja 2022, stala pa naj bi 550 milijonov ameriških dolarjev.

Gledališča na Broadwayu so vrata zaprla do konca maja prihodnje leto, Metropolitanska opera pa bo v temi do septembra.