Album harmonikarja Marka Brdnika in kitarista Uroša Rakovca, naslovljen Leta, je izšel aprila pri Založbi Pivec in Založbi Radia Študent. Foto: Urban Golob/Cankarjev dom
Album harmonikarja Marka Brdnika in kitarista Uroša Rakovca, naslovljen Leta, je izšel aprila pri Založbi Pivec in Založbi Radia Študent. Foto: Urban Golob/Cankarjev dom

Album sta posnela lansko jesen v studiu Artesuono v Vidmu v Italiji, nad njim pa je bedel producent Stefan Amerio, ki je poskrbel tudi za miks in mastering. Brdnik in Rakovec pa avtorja vseh skladb in aranžmajev, razen Estate (B. Martino), Dve leti in pol (ljudska) in Dom De Iludir (C. Veloso).

Potrebujete zgolj "par ušes in priprte oči"
"Pogled skozi priprte oči. Sonce včasih, še posebej proti večeru, zasije pod kotom, ki spreminja barve stvari. Povsem znano in vsakdanje takrat zasije drugače in da bi človek lahko videl, mora imeti oči priprte. Podobno je z glasbo Marka Brdnika in Uroša Rakovca: zvok dveh dobro znanih inštrumentov slika v barvah, ki naenkrat postanejo nove; študiozna igra, ki se zdi preprosta; glasba, v kateri je ogromno dela, a zveni, kot da je nastala mimogrede. Kot da bi sedel v avto in se kar tako, brez cilja in zgolj zaradi užitka zapeljal po toskanski pokrajini. Le da pri njuni muziki ne potrebuješ niti avta niti Toskane; zgolj par ušes in priprte oči," je o njunem albumu zapisal Boštjan Narat.

Uroš Rakovec je študiral na bostonskem Berklee Collegeu of Music. Je član mednarodno priznane zasedbe Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, hrvaško-slovenske zasedbe Mildreds, skupin Amala in Ira Roma. V predstavi Senca tvojga psa pa je sodeloval z igralcem Brankom Završanom ob interpretacijah šansonov Jacquesa Brela.

Marko Brdnik je študiral klasično glasbo v nemškem Trossingenu. Igra tudi v avantrockerskih zasedbah, kot so Miusow Quartet in The Puzzled. Z Zero Hour Quintetom pa je prejel prvo nagrado na Astor Piazzolla Competition v Castelfidardu. V zadnjem obdobju sklada predvsem glasbo za ples in gledališče.

Drevišnji koncert v Klubu Cankarjevega doma se začne ob 20. uri, ptujski muziKafe pa bosta glasbenika obiskala v soboto ob 20. uri.