Žiriji nagrade polar predseduje skladatelj Alfons Karabuda. Foto: EPA
Žiriji nagrade polar predseduje skladatelj Alfons Karabuda. Foto: EPA

Slovesna podelitev nagrad bo 23. maja v Stockholmu, nagrajenci bodo prejeli po 600.000 kron (dobrih 53.000 evrov).

Leta 1960 v Beninu rojena pevka Angelique Kidjo, ki sicer živi v New Yorku, so podeljevalci nagrade polar opisali kot "eno največjih kantavtoric na mednarodni glasbeni sceni". Kot so zapisali, govori in poje v petih jezikih, tudi v jorubščini ter francoščini in angleščini. Petkratno dobitnico nagrade grammy je revija Magazine razglasila za prvo divo Afrike. Njeni največji uspešnici sta pesmi Agolo in We We. Leta 2014 je nastopila tudi v Cankarjevem domu v Ljubljani.

V Londonu leta 1937 rojen Chris Blackwell je danes kultno založbo Island Records ustanovil leta 1959 na Jamajki. (Soustanovitelja sta bila še Graeme Goodall in Leslie Kong.) Založba, ki zdaj deluje pod okriljem večje založniške hiše, je skozi leta podpisala pogodbe z zvezdniškimi imeni, kot so Bob Marley, Cat Stevens, Roxy Music in U2.

Skladatelja Arva Pärta, rojenega v Estoniji leta 1937, so podeljevalci nagrade označili kot "enega najbolj izvajanih živečih skladateljev na svetu". Pod vplivom sakralne glasbe, zlasti gregorijanskega korala, je razvil skladateljsko tehniko tintinnabuli, še piše na spletni strani nagrade polar.

Nagrado polar je leta 1989 ustanovil nekdanji menedžer zasedbe ABBA Stig Anderson. Lani so jo prejeli Iggy Pop in člani Ensemble Intercontemporain. Med dosedanjimi prejemniki nagrade so še Ana Netrebko, Bruce Springsteen, Pink Floyd, Chuck Berry, Ennio Morricone, Bjork, Led Zeppelin, Patti Smith, Stevie Wonder, Paul Simon, Joni Mitchell, Elton John, Metallica, Witold Lutoslawski, Eric Ericson, Ravi Shankar, Isaac Stern in Steve Reich.