Akademik Lojze Lebič letos praznuje 85 let. Foto: BoBo
Akademik Lojze Lebič letos praznuje 85 let. Foto: BoBo

Lebičeva antologija vsebuje zgoščenki orkestralnih del, eno komorno in eno zborovsko. Akademik je na predstavitvi povedal, kako vesel je zaradi izdanega projekta, saj se bo z njim "podaljšala življenjska doba objavljenih skladb". Antologijo je označil za psihogram njegovega življenja, čas izdaje pa tudi za "čas njegovega poslavljanja". Letos praznuje 85 let. Ob albumu je mogoče prebrati še zapis Gregorja Pompeta, poznavalca Lebičevega dela.

Počastili tudi obletnico Huga Wolfa
Ob 160. obletnici rojstva Huga Wolfa, enega najpomembnejših skladateljev samospeva v drugi polovici 19. stoletja, so izdali ploščo z avtorjevimi štirinajstimi samospevi v interpretaciji sopranistke Therese Plut in organistke Polone Gantar v redkeje izvajani priredbi Maxa Regerja za sopran in orgle. Deset duhovnih pesmi iz Španske pesmarice in štiri pesmi Eduarda Mörikeja sta posneli v frančiškanski cerkvi na Tromostovju, je na predstavitvi povedala vodja založniške dejavnosti RTV Slovenija Mojca Menart.

Bela svetloba preprostosti
Z izdajo so zaznamovali še eno obletnico, in sicer 250 let od rojstva Ludwiga van Beethovna. Album Beethoven in Bruch v izvedbi priznanega violinista Stefana Milenkovića združuje glasbo dveh skladateljev, ki sta Milenkovića globoko zaznamovala. Ob albumu je zapisal, da danes v Beethovnovem koncertu za violino in orkester, ki ga je prvič igral pri 16 letih, vidi "belo svetlobo preprostosti – veličastno vzporednico glasbenemu univerzumu", Bruchov koncert pa je bil del njegove glasbene vzgoje.

Letos mineva 250 let od rojstva enega največjih skladateljev vseh časov, Ludwiga van Beethovna. Foto: AP
Letos mineva 250 let od rojstva enega največjih skladateljev vseh časov, Ludwiga van Beethovna. Foto: AP

Ob 50-letnici delovanja Akademskega pevskega zbora (APZ) France Prešeren Kranj je pod vodstvom dirigenta Fernanda Pabla Mejiasa izšel digitalni album z naslovom Pol stoletja. V zboru se je, kot je povedala častna predsednica zbora ter avtorica in urednica albuma Mija Aleš, zamenjalo več kot štiristo pevcev, ki so izvedli več kot tisoč skladb najrazličnejših slogov.

Glasbenik in multiinstrumentalist Boštjan Gombač. Foto: BoBo
Glasbenik in multiinstrumentalist Boštjan Gombač. Foto: BoBo

Posebno mesto ima glasbilo tidldibab
Med novitetami založbe je tudi digitalni album Črna luknja zasedbe Tasf & Boštjan Gombač. Oznaka digitalni album je v uporabi za projekte, ki niso izdani na fizičnih nosilcih, ampak so dostopni na spletnih platformah. Franc Kosem iz trobilnega ansambla Slovenske filharmonije je povedal, da je naslov albuma tudi naslov skladbe, ki jo je spisal Žiga Stanič. Vanjo sta umeščeni priredbi Johanna Sebastiana Bacha Koncert za čembalo in godala in Wolfganga Amadeusa Mozarta Koncert za klarinet in orkester, za kateri je poskrbel Blaž Pucihar. Posebno mesto ima glasbilo tidldibab – kopija paleolitske piščali z arheološkega najdišča Divje babe.

Na digitalnem albumu so izšle tudi skladbe mezzosopranistke Barbare Jernejčič Fürst in kitarista Žarka Ignjatovića. Na tem najdemo šest pesmi ameriških staroselcev, skladbo When I shut my eyes, ki jo je zanju napisal Ken Steen, šest španskih pesmi ter dve slovenski ljudski pesmi Sijaj, sijaj sončece in Slišala sem ptičko pet v uglasbitvi Petra Šavlija.

Jadranka Juras. Foto: SOJ RTV SLO
Jadranka Juras. Foto: SOJ RTV SLO

Jadranka Juras je s pianistom Milanom Stanisavljevićem in Big band RTV Slovenija izdala digitalni album You & I and the Music. Na njej so zbrane zimzelene pop in džezovske skladbe ter tudi dve slovenski, avtorska Še vedno verjamem in Ko bi le vedel.

Izšli sta še dve novosti. Ena od njiju je digitalni album Instant Pleasure Adam Klemm bande, projekt oziroma album devetih skladb lani umrlega vsestranskega umetnika Gašperja Trčka Olivieri. Izvedel ga je Rok Zalokar quintet. Drugi pa album First Encounter - Organ & Big Band, za katerega so moči združili Big Band RTV Slovenija, Lojze Krajnčan kot avtor in dirigent, Renato Chicco na hammond orglah in Andy Watson na bobnih.

ZKP RTV SLO predstavila številne novosti