Od vlade terjajo takojšno pomoč, saj so odloki vlade in spoštovanje ukrepov panogi povzročili veliko gospodarsko škodo.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Simon Kardum, direktor CUK Kino Šiška, je na današnji novinarski konferenci v Kinu Šiška na začetku opozoril na ranljivost sektorja, ki se ukvarja z organizacijo živih dogodkov. "Že poletje ni prineslo rezultatov, ki so jih pričakovali," je dejal, zdaj pa je pred njimi še eno težko obdobje.

Simon Kardum. Foto: BoBo
Simon Kardum. Foto: BoBo

Po besedah Mitje Prezlja (Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije – GIZ KOS) organizatorji prireditev ugotavljajo, da izvajanje odloka PCT bistveno posega v njihovo poslovanje in jim povzroča veliko gospodarsko škodo, da jim je že sama objava odloka povzročila znatno materialno škodo ter da odlok posega v njihovo pravico do dela in da ogroža socialno varnost zaposlenih in njihovih družinskih članov. Ugotavljajo tudi, da z uveljavitvijo odloka PCT kršijo zakon o javnih zbiranjih, da jim obiskovalci grozijo z odškodninskimi tožbami, ki bi v primeru uspeha lahko ogrozile obstoj organizatorjev, ter da javne prireditve pod pogoji odloka PCT niso finančno vzdržne.

"Če izgubimo še eno poletje, se prireditveni sektor ne bo več pobral"

"Če je cepljenje zastonj, mora biti zastonj tudi testiranje"
Vlado in pristojne organe zato pozivajo, da se pogoj PCT oziroma preverjanje pogoja PCT pri organizatorjih prireditev in obvezna uporaba maske priznata kot omejevalna okoliščina pri organizaciji prireditev, ki onemogoča normalno delovanje, in s tem postaneta osnova za dodelitev državne pomoči in pridobitev sredstev iz poroštvene sheme. Pozivajo, da stroške testiranja krije vlada, tako kot do zdaj – če je cepljenje zastonj, mora biti zastonj tudi testiranje, saj bi drugače to pomenilo diskriminacijo zdravih ljudi, ki se iz kakršnega koli razloga nočejo, ne morejo ali ne smejo cepiti, ter da se prireditveni panogi dodeli državna pomoč, saj zaradi ukrepov ne more normalno delovati.

Peter Keček je spregovoril o projektu Restart Tour, ki je bil zasnovan kot največja pokoronska turneja na Slovenskem. Kot je povedal, je bil projekt dobro premišljen in pripravljen, a z vsakim novim ukrepom, ki ga je vlada sprejela, je upadla prodaja vstopnic, na koncu so ljudje začeli vstopnice vračati, s čimer jim je bila povzročena velika poslovna škoda. Pozval je državo, naj tistim, ki imajo 60 ali 70 odstotkov izpada prometa, urgentno priskoči na pomoč z zagonskim kapitalom v višini desetih odstotkov prometa iz 2019.

Zaradi PCT-pogojev zmeda v kulturni dejavnosti

Selman Čorović iz Layerjeve hiše v Kranju je opozoril, da je ob hitrem sprejemanju ukrepov in spreminjanju pogojev težko načrtovati dogodke več kot dva meseca vnaprej ter da so prilagoditve potrebne tedensko. Ana Kajzer iz SiTi Teatra BTC je dodala, da imajo organizatorji trenutno več stroškov, če delajo, kot če ne bi delali.

Nicole Rademacher iz Eventima je predstavila tudi nekaj številk. "Če smo pred letom in pol govorili v imenu 600 organizatorjev dogodkov, se je to število razpolovilo, s tem da je trenutno aktivnih največ 50 organizatorjev. Če odštejem organizatorje, ki so sofinancirani s strani države ali lokalne skupnosti, ter društva, pa jih lahko naštejem na prste ene roke," je pojasnila.

Predprodaja vstopnic se je zmanjšala za od 30 do 80 odstotkov
Dnevno prejmejo več kot 500 zahtevkov kupcev za stornacijo vstopnic, in to ne le za odpovedane in prestavljene dogodke, ampak tudi za takšne, ki bodo izvedeni. Predprodaja vstopnic se je zmanjšala za od 30 do 80 odstotkov, za december, ki je tradicionalno najboljši mesec, pa imajo trenutno napovedano le eno glasbeno prireditev. Za primerjavo, leta 2019 jih je bilo 400.