Zaradi epidemije koronavirusa je projekt v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze slovenskih godb letos potekal malo drugače – godbeniki so glasbo ustvarili doma.

Program se je pravzaprav začel še pred šesto uro. Ob 4.00 je Pihalni orkester Železarjev Ravne objavil svoj novi posnetek, ki je nastal v karanteni.

Ob 5. uri je predsednik Zveze slovenskih godb, Boris Selko, na prvem programu Radia Slovenija pozdravil vse godbenike in naznanil začetek vseslovenske budnice, ki je zazvenela ob 6.00 na Valu 202, Radiu Maribor in Radiu Koper.

Ob 6.40 se je budnica nadaljevala še na Prvem programu Televizije Slovenija. Godbeni pozdravi Slovencem se bodo zaključili v oddaji Slovenski pozdrav, ki bo na sporedu ob 20.00 na TV SLO1.

V oddaji je bilo mogoče prisluhniti posnetkom iz karantene, ki so jih ustvarili Policijski orkester, Laška pihalna godba, Godba Medvode, Pihalni orkester Železarjev Ravne, Mestni pihalni orkester Kranj, Godba Cerknica in Papirniški pihalni orkester Vevče.

Prebudimo Slovenijo - Prvomajska budnica ob Valu 202

Organizatorji so obenem povabili vse, ki bodo pri radijski budnici aktivno sodelovali, da se med igranjem posnamejo in posnetke delijo na družbenih omrežjih oziroma jih pošljejo na JSKD za morebitno nadaljnjo distribucijo medijem.

Gasilska zveza Slovenije pa je podprla pobudo Zveze slovenskih godb o izvedbi prvomajskih budnic s posredovanjem glasbe in nagovorov preko zvočnikov na dogovorjenih lokacijah. Tako so pripravili posnetek skupno petih znanih koračnic s slovensko tematiko, ki ima pred začetkom vsake od njih posnet nagovor v obliki prvomajskega voščila. Posamezna gasilska društva so pozvali, da budnice predvajajo iz gasilskih vozil ob siceršnjem zagotavljanju operativne pripravljenosti gasilske enote. Hkrati so dopustili, da se lahko za gasilskim vozilom zapelje tudi vozilo z enim predstavnikom godbe z območja, kjer se odvija budnica.

Ob upoštevanju navodil pristojnih in siceršnjih varnostnih ukrepov so budnice tako marsikje po državi tudi izvedli. V Izoli je v sodelovanju z dirigentom tamkajšnjega pihalnega orkestra prvomajska budnica s številnimi koračnicami odmevala iz gasilskega vozila. Tržiški orkester pa se je vseeno zbral, toda v okrnjeni zasedbi in ob upoštevanju varnostne razdalje med glasbeniki.

Zbudi me, ko stal bo mlaj
Na Valu 202 ob 16.45 pripravljajo še prvomajski koncert v živo z zasedbo Mi2, ki so med drugim ustvarili skladbo Zbudi me za prvi maj!, ob svoji 25. obletnici delovanja pa intenzivno pripravljajo nov album.

Vsako leto številne godbe po Sloveniji še ob mraku delavskega praznika, prvega maja, izpeljejo po svojih krajih pozdravno igranje koračnic ter pozdravijo prebivalce. Prav budnica je najpomembnejše delovanje slovenskega godbeništva.

Po okvirnih ocenah v Sloveniji deluje več kot 10.000 godbenikov, ki na temeljih tradicije ustvarjajo tudi na polju sodobnih smeri godbeništva. Godbe igrajo tako tradicionalne marše oziroma koračnice kot tudi sodobne zabavne in simfonične skladbe ter priredbe filmske glasbe.

Malo drugačna budnica: na balkonih, radiu in televiziji