Najstarejše slovensko mesto bo to poletje že dvanajsto leto zapored gostilo Arsano. Foto: BoBo
Najstarejše slovensko mesto bo to poletje že dvanajsto leto zapored gostilo Arsano. Foto: BoBo

Letos bo mnogo dogodkov mogoče prvič spremljati tudi v živo prek spletnih prenosov.

Uvodni del Arsane so pripravili že konec junija, v ormoški grajski pristavi so pripravili koncert zasedbe Tango Story, nastale kot projekt Evropske prestolnice kulture Maribor 2012, ki se ji je kot pevska gostja pridružila Irena Yebuah Tiran.

Osrednji del danes začenjajo s koncertom Blaža Švagana in tria Sound in Time v hotelu Mitra, ob 22. uri pa bo na Slovenskem trgu brezplačen koncert zasedbe The Golden Frets, ki izvaja legendarne uspešnice starega in novega rocka.

Otroški glasbeni festival bodo v soboto že dopoldne odprli udarno z Neco Falk in Mačkom Murijem na glavnem prizorišču, dvorišču minoritskega samostana, zvečer pa bo tam na sporedu še glasbeno delo skladatelja Žana Tetičkoviča The Port of Life II.

Nedeljski koncert Big Banda RTV Slovenija
Eden vrhuncev festivala bo nedeljski koncert Big Banda RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Tadeja Tomšiča in s solisti Klemnom Slakonjo, Majo Keuc, Ano Soklič, Alenko Godec ter Rudijem Bučarjem. Glasbene večere bodo med drugim nadaljevali z dvobojem med Guštijem in Tomijem Megličem v magičnem dialogu prvakov slovenskega koncertnega rocka. Nastopil bo tudi Vlado Kreslin. Oto Pestner in Uroš Perić pa se bosta poklonila kralju rokenrola Elvisu Presleyju. Festival se bo naslednjo nedeljo končal s koncertom Severe in Gala Gjurina.

Festival Arsana je v enajstih letih skupno v goste povabil že več kot 8000 umetnikov z vsega sveta. Več kot 7500 dogodkov si je ogledalo 300.000 ljubiteljev vrhunske klasične, džez, etno, world, rock, instrumentalne in vokalne glasbe.

Festival bo spremljalo ulično dogajanje, kot sta oder mladih in otroški glasbeni festival, pa tudi odprta kuhna.