Foto:
Foto:
Skupina Brain Storm je leta 2000 zastopala Latvijo na Evrosongu in osvojila tretje mesto.
Pevec Michael Stipe na prvem koncertu turneje v Lizboni
R. E. M. so tudi politično angažirani; sodelovali so v kampanji za Kerryja.
Stipe je medijsko najbolj izpostavljen član skupine.

Na koncertu so zvezdniki ameriškega alternativnega rocka predstavili predvsem svoj zadnji album Around the Sun, zazvenele pa so tudi njihove stare uspešnice. Za ogrevanje občinstva je pred nastopom glavnih zvezd večera poskrbela latvijska skupina Brain Storm.

Po 6 letih spet v Sloveniji
R. E. M., ki so v 20-letnem obdobju delovanja ustvarili obilo uspešnic, med njimi Losing my Religion, Everybody hurts, Man on the Moon, Shiny Happy People, so sicer v Sloveniji že nastopili, in sicer leta 1999 v Izoli. Takrat je bila dvorana Bonifika razprodana, nemalo ljubiteljev njihove glasbe pa je ostalo pred zaprtimi vrati.

Rockerji iz ameriškega mesta Athens bodo 19. januarja nastopili v zagrebškem Domu sportova.

Prikrito do leta 1991 ...
R. E. M. že od svojih začetkov v letu 1980 ustvarjajo prepoznavno glasbo, močno zaznamovano z neponovljivim vokalom pevca Michaela Stipa. Poleg njega skupino sestavljata še Peter Buck in Mike Mills, bobnar Bill Berry pa se je v začetku devetdesetih odločil za upokojitev. Skupina je prvi album izdala leta 1982 Chronic Town, nato pa so svoje plodno ustvarjanje - skoraj vsako leto so izdali nov album - nadaljevali z albumi Murmur (1983), Reckoning (1984), Fables Of The Reconstruction (1985), Lifes Rich Pageant (1986), Document (1987) in Green (1988).

... in razkrito od 1991 naprej
Vedno nekoliko bolj alternativno kot mainstreamovsko usmerjena pa je njihova glasba preboj med širše množice doživela šele v začetku devetdesetih, in to z albumom Out of the Time (1991), ki je z uspešnico Losing my Religion ime R.E.M. ponesel po vsem svetu. Sledili so komercialno zelo uspešni albumi, kot so Automatic for the People (1992), Monster (1994), New Adventures In Hi-Fi (1996), Up (1998), Reveal (2001), in končno antologija In Time: The Best of R.E.M. (2003). Njihov zadnji album Around the Sun (2004) je tako že trinajsti v njihovi diskografiji.

Zanimiv vizualen dogodek
R.E.M. so ustvarili veliko uspešnic, nekatere med njimi so se za vedno vpisale v glasbeno zgodovino. Prenekatere med njimi so glasbeniki predstavili tudi na koncertu. Ta pa je tudi zanimiv vizualni dogodek, saj so R.E.M. za turnejo pripravili domiselno sceno in zanimiv ples luči.