Od leta 1997 nastopajo kot trio, ob sprejemu v georgijsko Dvorano slavnih pa se jim je pridružil tudi nekdanji bobnar Bill Berry. Foto: EPA
Od leta 1997 nastopajo kot trio, ob sprejemu v georgijsko Dvorano slavnih pa se jim je pridružil tudi nekdanji bobnar Bill Berry. Foto: EPA
Ray Charles
Tudi pokojni glasbeni genij ima častno mesto v georgijski Dvorani slavnih. Foto: RTV SLO

Skupina iz mesta Athens v Georgii, ustanovili so jo leta 1980, je v svoji bogati karieri prejela tri grammyje in prodala več kot 70 milijonov plošč. Od leta 1997 so kot kvartet nastopili le nekajkrat, saj je bobnar Bill Berry skupino zapustil zaradi možganske kapi, ki ga je na odru zadela leta 1995. Trije preostali člani - Michael Stipe, Peter Buck in Mike Mills - še naprej igrajo in snemajo, a brez "uradnega" novega bobnarja.

Ena najvplivnejših skupin na svetu?
Pevec skupine Michael Stipe je ob prihodu na oder, ko so se zaslišali zvoki pesmi Begin the Begin z albuma Life's Rich Pageant iz leta 1986, napovedal: "Tole bo glasno." Sobotni nastop, ki je ponovno združil vse štiri člane, je bil zagotovo največji in najbolj oglaševan. Večina od okrog 1.500 gostov v georgijski Dvorani slavnih je na svečano prireditev ob sprejetju novih imen prišla prav zaradi nastopa R. E. M.-a. Tamkajšnja direktorica Lisa Love je povedala, da so koncert razprodali in da se je razburjenje stopnjevalo več tednov in dodala, da so R. E. M. ena najvplivnejših skupin na svetu.

V družbi Raya Charlesa
V soboto so v georgijsko dvorano slavnih sprejeli še ustanovitelja skupine Allman Brothers, Gregga Allmana, pisca in producenta glasbe Dallasa Austina in Jermaina Duprija ter pokojno Felice Bryant, ki je skupaj s soprogom Boudleauxom napisala nekaj uspešnic countryja in rocka, kot so Rocky Top, Wake Up Little Susie in Love Hurts.

V Dvorani slavnih, ki se nahaja kakšno uro vožnje južno od Atlante, natančneje v Maconu, so se nova imena pridružila Rayu Charlesu, Little Richardu, Travisu Trittu, Trishi Yearwood in Indigo Girls.