Kot je včeraj sporočil nemški vladni komisar za antisemitizem Felix Klein, se je skupina po njegovem prepričanju za to potezo odločila, da bi povečala prodajo svoje prihajajoče plošče. Po njegovih besedah gre za neokusno izkoriščanje umetniške svobode, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Rammstein so namreč septembra napovedali, da bodo letos pomladi izdali svoj sedmi album, katerega naslov še ni znan.

Sprva so v torek na spletu objavili 35-sekundni promocijski video, v katerem je mogoče videti člane zasedbe v črtastih uniformah z rumeno Davidovo zvezdo, kakršne so nosili Judje v koncentracijskih taboriščih nacistične Nemčije.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Emmanuel Nahšon je včeraj na svojem profilu na Twitterju zapisal, da je uporaba holokavsta v njihovem videu "v oglasne namene sramotna in nepotrebna. Pridružujemo se številnim pozivom, ki se zavzemajo za njegovo takojšnjo odstranitev."

O ljubezensko-sovražnem odnosu do svoje nemške identitete
Od danes je na spletu na ogled že celoten devetminutni video pesmi Deutschland. V njem člani zasedbe prevzemajo različne vloge iz znamenitih obdobij nemške zgodovine in tako so vključeni prizori iz weimarskega in nacističnega obdobja ter obdobja Nemške demokratične republike (NDR). Besedilo pesmi govori o ljubezensko-sovražnem odnosu, ki ga imajo do svoje nemške identitete, poroča Deutsche Welle.

"Kdor koli zlorabi holokavst za tržne namene, deluje obžalovanja vredno in nemoralno," je za DW dejal vodja Centralnega judovskega koncila v Nemčiji Josef Schuster.

Till Lindemann: "Sovražimo naciste."
Zasedba, ki je bila skozi čas že večkrat deležna raznolikih obtožb zaradi svojih kdaj kontroverznih potez, po poročanju DPA-ja ni bila na voljo za komentar. Tudi z nacistično estetiko so se že v preteklosti igrali, pri čemer so na primer uporabili posnetke nacističnega propagandnega filma v videospotu za pesem Stripped.

Pevec Till Lindemann je takrat zavrnil obtožbe o nacističnih simpatijah in poudaril, da so člani Rammstein odraščali v Vzhodni Nemčiji ter so bili pripadniki bodisi pankerske ali gotske subkulture ‒ "sovražimo naciste," je takrat povedal za revijo Rolling Stone.

Povabilo v nekdanje taborišče Dachau
Po tej najnovejši objavi jih je Karl Freller, direktor inštituta, ki upravlja nekdanje koncentracijsko taborišče Dachau, povabil na obisk tega današnjega spominskega mesta. "Trpljenje in nečlovečnost holokavsta sta neprimerna za oglaševanje ali propagiranje izdelkov vseh vrst ‒ v tem primeru verjetno novega glasbenega albuma," je še dejal Freller.