Glasba vibrafonista Masayoshija Fujite
Glasba vibrafonista Masayoshija Fujite "privablja podobe, atmosfere, kulise in zgodbe v poslušalcu, sorodne podobam, ki jih je izkusil tudi avtor sam. Istočasno raziskuje neraziskano lepoto vibrafona, in nadaljuje z negovanjem šarmov inštrumentalnosti in glasbe samih na sebi," so zapisali organizatorji. Foto: Sonica Series

Masayoshi Fujita je v Berlinu živeč skladatelj sodobne eksperimentalne glasbe, ki ga najdemo tudi pod imenom El Fog. Fujita v tem samostojnem projektu "povezuje vibrafone in analogne ali digitalne elektronske zvoke in teksturirane šume, ki jih obdeluje z različnimi eksperimentalnimi metodami.

Njegovo glasbo navdihujejo elektronska glasba, džez, dub, hip hop, klasična glasba, itd., navdih zanjo pa avtor išče tudi v tišini in globini megle, gora in gravitacije znotraj njih," so zapisali pri MoTi, ki organizira to serijo dogodkov.

Ustvarjanje mimo tradicionalnega sloga
Fujita se je sprva šolal za bobnarja, sledil je obširen tečaj vibrafona, po katerem je začel ustvarjati in izvajati svoje lastne kompozicije. Danes je dejaven kot vibrafonist in skladatelj, ki se ne drži tradicionalnih načinov igranja na vibrafon, ki temeljijo na teoriji kompozicije. Raje išče svoj lastni zvok in razvija nove možnosti igranja na ta instrument, ki ga opremi z nanizanimi koraldami, trakovi folije in drugimi predmeti.

Svoj prvi album Reverberate Slowly je leta 2007 pod imenom El Fog izdal pri britanski založbi Moteer, njegovi zadnji dve izdaji pa sta lani in letos izšli pri prej omenjeni Frahmovi založbi.

Sodelovanje s priznanim nemškim elektronskim glasbenikom Janom Jelinekom je Fujitu prineslo večjo prepoznavnost, saj je bilo deležno precejšnje odmevnosti v svetu sodobne glasbe. S tokratnim nastopom pa bo začel svojo umetniško rezidenco pri MoTi, v okviru katere bo ustvaril zvočno pokrajino za Galerijo Arkad.

Slovenski duo na tradicionalnem afriškem glasbilu
Pred Fujito bo nastopil duo Najoua, ki ga tvorita Samo Kutin in Ana Kravanja, sicer dejavna še v drugih stalnih in improvizacijskih zasedbah, kot so Širom, Samo Gromofon ali Olfamož orkester. Duo Najoua nastopa s šestnajstimi, v Sloveniji izdelanimi kalimbami.

Koncert v dvorani Komuna v Kinu Šiška bo drevi ob 21. uri.