Odvila se bo tudi delavnica flamenka z Alejandrom Granadosom, ki je v svoji plesni karieri sodeloval s številnimi velikimi imeni flamenka, kot so Lola Greco, Carmen Cortés, Mario Maya in Andrés Marín. Foto: Občina Novo mesto
Odvila se bo tudi delavnica flamenka z Alejandrom Granadosom, ki je v svoji plesni karieri sodeloval s številnimi velikimi imeni flamenka, kot so Lola Greco, Carmen Cortés, Mario Maya in Andrés Marín. Foto: Občina Novo mesto

Na različnih prizoriščih mestnega jedra in njegove okolice se bo odvil koncertni program v izvedbi obetajočih mladih glasbenikov in že uveljavljenih solistov in instrumentalnih zasedb. Petkovo Noč slovenskih skladateljev pa bo tradicionalno pripravilo Društvo slovenskih skladateljev. Festival bo ponudil tudi spremljevalni program v obliki plesnih delavnic flamenka.

Avtoportret: 57 sekund z Urško Centa

Spoj flamenka in klasične baročne glasbe
Rdeča nit letošnjih festivalskih glasbenih večerov bo glasba Španije, s poudarkom na flamenku, ki ga bodo obiskovalci doživeli skozi glasbo klasičnih skladateljev, kot je Manuel de Falla, ne bo pa manjkalo tudi bolj neobičajnih kombinacij, kot je na primer preplet flamenka z orientalskimi zvoki sufijske glasbe ali pa spoj flamenka in klasične baročne glasbe, so zapisali v sporočilu za javnost. "Poleg glasbe bo tokrat v ospredju tudi ples, ki ga bodo s strastnimi koreografijami predstavile najvidnejše slovenske plesalke sodobnega flamenka."

Festival zaganjajo nocoj ob 20. uri v Zavodu Friderika Ireneja Barage v novomeškem Šmihelu, kjer bo s "subtilnimi interpretacijami neobičajne zasedbe strunskih glasbil" nastopil slovenski Libertrio.

Koncert z naslovom Encore
V torek bo v Trdinovi dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine nastopil slovensko-bosanski kvartet Nairuz s "harmoničnim spojem flamenka in sufijske glasbe, ki dihata ples", tretji festivalski dan pa bo prinesel koncert z naslovom Encore harfistke Mojce Zlobko Vajgl. Nastopila bo v Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja na novomeškem Grmu.

Četrti dan festivala bodo v Trdinovi dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine pripravili plesni koncert slovensko-italijansko-španskega tria Suite a trois, ki obeta "preplet flamenka s klasično baročno glasbo".

LIBERtrio izvaja subtilne interpretacije neobičajne zasedbe strunskih glasbil. Foto: Občina Novo mesto
LIBERtrio izvaja subtilne interpretacije neobičajne zasedbe strunskih glasbil. Foto: Občina Novo mesto

Zadnji festivalski večer, poimenovan Noč slovenskih skladateljev, bo v atriju Gostišča na novomeškem Glavnem trgu ponudil "novitete slovenskih avtorjev za angleški rog, helikon, vibrafon in marimbo". Nastopili bodo Nina Tafi, Bratko Krivokapič in Simon Klavžar. Pri organizaciji tega večera sodelujeta Društvo slovenskih skladateljev in Zavod NEST.

V spremljevalnem delu festivala zadnji festivalski dan, v petek, v Kulturnem centru Janeza Trdine in pred njim pripravljajo še delavnico flamenka z Urško Centa in Patio flamenco oziroma nastop plesalcev pod njenih mentorstvom, pravi vodja glasbenih programov Zavoda Novo mesto Liljana Jantol Weber.

Mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu za mlade pevce in pevke do 32 let, ki je stalnica festivala od leta 2017, pa letos zaradi epidemije koronavirusa ni bilo razpisano.

Festival bo potekal do 10. septembra, nastal je v organizaciji Zavoda Novo mesto in tamkajšnje občine ter Društva slovenskih skladateljev in Zavoda NEST.