Nikola Pajanović, predstavnik leta 2018, na vaji z BBC Scottish Symphony Orchestra. Foto: Organizator/Stijn Smulders
Nikola Pajanović, predstavnik leta 2018, na vaji z BBC Scottish Symphony Orchestra. Foto: Organizator/Stijn Smulders

Rok za prijavo je podaljšan do vključno 21. januarja 2020.

Izbor slovenskega predstavnika na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbeniki 2020 bo potekal v dveh delih. Najprej bo 3. in 4. februarja na sporedu polfinalni izbor, na katerem bodo tekmovalci nastopili solistično ali ob klavirski spremljavi. Izbor bo potekal v Dvorani slovenskih skladateljev na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Prenos bo mogoče v živo spremljati prek MMC-ja.

Ob spremljavi RTV-jevega simfoničnega orkestra
Tričlanska strokovna žirija bo med nastopajočimi v polfinalnem izboru izbrala osem finalistov, ki se bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija predstavili v finalu. Ta bo potekal 25. marca 2020 v dvorani Lucijana Marije Škerjanca na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Finalni izbor bo posnela in predvajala Televizija Slovenija.

Izbora se lahko udeležijo vsi mladi glasbeniki, ki so se rodili od vključno 22. junija 1998 do vključno 21. junija 2008 in so državljani Republike Slovenije oz. imajo v Sloveniji stalno prebivališče več kot dve leti.

Prireditelj tekmovanja je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, za vse dodatne informacije pa lahko pišete na elektronski naslov: emg@rtvslo.si.

Pianist Urban Stanič je leta 2014 osvojil drugo mesto. Foto: Televizija Slovenija
Pianist Urban Stanič je leta 2014 osvojil drugo mesto. Foto: Televizija Slovenija

Evrovizijski mladi glasbeniki je vseevropsko tekmovanje v klasični glasbi, ki poteka od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU-ja. Slovenija je v zgodovini tekmovanja nanizala več uspehov, med njimi je zmaga flavtistke Eve Nine Kozmus leta 2010, drugo mesto pianista Urbana Staniča leta 2014, drugo mesto violinista Nikole Pajanovića leta 2018 in tretje mesto violončelistke Karmen Pečar leta 2002.