Nikola Pajanović je študent 2. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani in 3. letnika gimnazijskega programa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Violino je začel igrati pri šestih letih. Foto: SOJ RTV SLO/Sašo Štih
Nikola Pajanović je študent 2. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani in 3. letnika gimnazijskega programa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Violino je začel igrati pri šestih letih. Foto: SOJ RTV SLO/Sašo Štih
V finalu je nastopil s 3. stavkom Koncerta za violino in orkester v D-duru, opus 35 (Finale: Allegro vivacissimo), Petra Iljiča Čajkovskega. Foto: SOJ RTV SLO/Sašo Štih

"Počaščen sem, da bom lahko Slovenijo zastopal na tem velikem tekmovanju. Zelo sem vesel tega uspeha, saj sem se res zelo 'pomatral' in se pripravljal za to tekmovanje. Želim pa čestitati tudi vsem kolegom za današnje nastope, za to res visoko raven predstav," je povedal Ljubljančan Nikola Pajanović, ki je letos dopolnil 18 let.

Posnetek finalnega izbora si lahko ogledate v nedeljo, 15. aprila, ob 18.35 na TV SLO 2.


Finalist že pred dvema letoma

Pajanović, ki je študiral pri profesorju Gorjanu Košuti, je v finalu nastopil s 3. stavkom Koncerta za violino in orkester v D-duru, opus 35 (Finale: Allegro vivacissimo), Petra Iljiča Čajkovskega in komisijo prepričal s suverenim nastopom. Finalist slovenskega izbora na tekmovanju je bil sicer že pred dvema letoma.

Osvojil je že veliko prestižnih nagrad
Pajanović je študent 2. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani in 3. letnika gimnazijskega programa na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Violino je začel igrati pri šestih letih, pri osmih pa se je že udeležil mednarodnega tekmovanja Euritmia v Italiji in dobil zlato priznanje in 2. nagrado. Udeležil se je številnih tekmovanj in osvojil prestižne nagrade. Na mednarodnih tekmovanjih je prejel šest prvih nagrad, pet absolutnih prvih nagrad, dve posebni nagradi, tri zlate plakete, lavreat na mednarodnem violinskem tekmovanju, na državnih tekmovanjih pa štiri prve nagrade.

Kot solist je nastopal s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in z orkestrom SNG-ja Maribor, pa tudi s Saro Čano na violončelu in z bratom Stefanom Pajanovićem na klavirju. Da ne ostane samo pri glasbi, med vajami in nastopi, pravi, najde čas za krepitev telesa in duha – za fitnes.

Finale izbora slovenskega predstavnika za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki je spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija, ki ga je vodil dirigent Simon Krečič. Med finalisti so bili še Sebastijan Buda (rog), Samanta Škorja (klarinet), Ana Knez (basovska pozavna), Leto Križanič Žorž (harfa) in Teja Udovič Kovačič (harmonika). Nastope mladih glasbenikov je ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Dika Smajlović Bravničar, Hinko Haas in Franc Kosem. Izbor pa organiziralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija v sodelovanju s Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana.

Rekordno število sodelujočih držav
19. tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki bo potekalo v Edinburgu na Škotskem med 16. in 24. avgustom, finalni nastopi bodo 23. avgusta v dvorani Usher, najpomembnejšem edinburškem koncertnem prizorišču. Sodelovalo bo 18 držav, po letu 2006 je to znova rekordna udeležba sodelujočih držav.